Merkator smanjuje broj zaposlenih

Prihod od prodaje iznosio je 658,4 miliona evra, što je za 2,6 odsto manje nego u prvom kvartalu prošle godine, saopštili su danas čelnici kompanije na konferenciji za novinare.

Direktor Merkatora Toni Balažič kazao je da je gubitak u skladu s očekivanjima, manji je nego u istom razdoblju lane, a da se na kraju godine očekuje pozitivan poslovni rezultat, prenosi portal seebiz.

Nešto bolje rezultata poslovanja Merkator je na nivou cele grupe zabeležio u Bosni i Hercegovini i Srbiji, a lošije u Sloveniji i Hrvatskoj.

Balažič je najavio da će kompanija, zbog makroekonomskih okolnosti na tržištima na kojima je prisutna recesija i pad potrošnje, nastaviti s politikom ušteda i racionalizacija.

"Već smo preduzeli niz mera štednje, a do kraja ove godine smanjićemo broj zaposlenih za 800, uglavnom u administraciji", rekao je Balažič i dodao da je uprava troškove uspela da smanji više nego što je planirala pa su troškovi poslovanja u prvom kvartalu za pet miliona evra manji nego u istom razdoblju lane.

Upitan o aktuelnom postupku prodaje 53 odsto deonica Merkatora, za šta su pristigle dve ponude (Agrokora i finansijskog fonda MID Europa Partners), Balažič je rekao da će uprava s vlasnicima u tome konstruktivno saradjivati i da želi da odluka bude doneta što pre.

"Samo brza i konačna odluka omogućiće Merkatoru da se ponovo posveti svojoj osnovnoj delatnosti", kazao je Balažič, a prenosi portal.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još