Veterani podržali Lukića, kandidatura zvanična

BEOGRAD, 20. maja 2009. (Beta) - Skupština sekcije veterena fudbalskog kluba Crvena zvezda potvrdila je odluku Izvršnog odbora da podrži kadndidaturu Vladana Lukića za predsednika.

Ovime je Lukić i zvanično postao kandidat za predsednika na izbornoj skupštini 26. maja, što znači da je prevaziđen predlog Radnog tela da Zvezda dobije kolektivno rukovodstvo.

Veterani su jednoglasno podržali Lukića i zatražili su da skupština kluba sledeće nedelje bude izborna, a ne vanredna. Lukić je za sada jedini kandidat. Prethodna uprava podnela je kolektivno ostavku u aprilu.

Bivši fudbaleri i treneri Zvezde su pre odluke o podršci saslušali Lukićev program za izlazak kluba iz krize.

Programom za sada jedinog kandidata za predsednika Zvezde, između ostalog, predviđeno je da se "crveno-beli" u budućnosti okrenu omladinskoj školi i fudbalerima, ali i trenerima iz Srbije, a ne kupovini stranih i skupih igrača.

"Kada smo izgubili od Vojvodine sa 0:1 za protivnika je igralo čak šest igrača iz naše omladinske škole. Izgubili smo, iako igrački kadar Vojvodine, odnosno budžet za isti, iznosi oko 500.000 evra, a naš sa nikad više stranaca oko 3,5 miliona", podsetio je Lukić.

Osnovaće se i Kolegijum stručnog rada u klubu, koji bi trebalo da pospeši kvalitet sportskog aspekta.

Planirano je da se u periodu od 2009. do 2011. godine osvoji barem jedan trofej u Srbiji i da se izbori učešće u Evrokupu, ali bez rezultatskih imperativa.

Namera je da se titula prvaka Srbije sigurno osvoji u sezoni 2011/12 u kojoj je cilj i da se nastup u Evrokupu završi tek na proleće. U sezoni 2012/13 rezultatskih imperativa neće biti u domaćim takmičenjima, ali će zadatak biti plasman u Ligu šampiona.

Lukić je izneo i plan za prevazilaženje trenutnih finansijskih problema kluba, koji prema poslednjim podacima duguje više od 22 miliona evra.

"Situacija u klubu je najgora u istoriji... Očigledno je da je neko namerno uništavao Zvezdu kako bi je kupio za male pare. Izmišljen je termin pozajmljivača, koji su zamenili sponzore kako bi potraživanja pretvorili u akcije", rekao je Lukić.

Predsednički kandidat je objavio da će klub u naredne tri godine pustiti u prodaju 51.142 sezonske ulaznice, koje će ujedno biti i članske karte, pošto toliko mesta postoji na stadionu Zvezde.

Predviđeni budžet za narednu sezonu iznosi 15 miliona evra, a on bi do 2013. godine trebalo da naraste na 21 milion evra od kojih će 30 odsto biti sakupljeno prodajom igrača, a ostalo sponzorskim ugovorima i prihodima od sportskih rezultata i ulaznica.

"Moram, ipak, da istaknem da nisam čarobnjak, a da krećemo iz minusa od oko 20 miliona evra i skoro nijednog sponzora", priznao je Lukić, koji je, ipak, izrazio nadu da će dugovi uz politiku štednje biti sanirani u periodu od četiri godine.

Prihodi bi trebalo da budu dovoljni i za izgradnju sportskog centra od oko pet miliona evra.

Lukić je naveo i da namerava da smanji ovlašćenja predsednika Zvezde, čija će funkcija ubuduće biti odvojena od funkcije predsednika Skupštine kluba.

Upravni odbor će, pored predsednika, činiti 18 članova od kojih će devet biti bivši igrači Zvezde. Članovi Upravnog odbora biće i predsednik Skupštine i klupskog Nadzornog odbora.

Lukić je oštro kritikovao dosadašnje rukovodstvo kluba, koje je u aprilu podnelo ostavke, a pre svega generalnog sekretara Kozića.

"Kozić želi da još koji dan ostane u klubu kako bi pozajmljivačima vratio novac. Po klubu se priča i da je potpisao aneks ugovora o pozajmici sa Dragijem Mićovićem prema kome će svi dugovi prema tom bivšem članu Upravnog odbora morati da budu isplaćeni do 1. septembra", istakao je Lukić.

"Evo njima njihove jahte i sponzoruše, nama treba samo naša Zvezda", nastavio je Lukić što je izazvalo nezadovoljstvo tri dame zaposlene u kancelariji kod Kozića, koje su, govoreći "lažov", napustile sastanak.

Uvod u skup je, inače, bila pesma "ljubav" benda "Flamingosi" u kojoj se između ostalog peva: "vodi me gde padaju zvezde". Atmosfera je bila vesela i po završetku sastanka.

"Veoma sam uzbuđen... mislim čak da u utorak na Skupštini i nećemo imati ozbiljnog protivkandidata, pošto je jasno da je dosadašnja uprava već izgubila utakmicu", naveo je Lukić i dodao da će vrlo brzo posle izbora objaviti i koji će ljudi obavljati najbitnije funkcije u klubu.

Upitan da li će ulogu trenera kako se očekuje preuzeti Vladimir Petrović "Pižon", Lukić je rekao: "Sigurno će biti iz redova bivših fudbalera Zvezde".

Pogledajte još