Panika: U Venecueli nestašica toalet papira

"Imam 71 godinu i ovo nikada nisam video", rekao je Manuel Fagundes, dok je u centru Karakasa bio u potrazi za osnovnim namirnicama.

Toalet papir je juče bilo moguće naći samo u jednoj samoposluzi u glavnom gradu Venecuele.

Jedna prodavnica je prethodno dobila veliku količinu koja je ubrzo razgrabljena, navodi agencija Asošiejted pres.

"Već dve nedelje ga tražim. Rekli su mi da ga ovde ima i zato sada čekam u redu", rekla je Kristina Ramios.

Venecuelanske vlasti optužuju prethodni režim za nestašicu koja je već dugo svakodnevnica u Venecueli, zemlji sa oko 26 miliona stanovnika, a ove nedelje su obećale da će problem delimično biti rešen tako što će biti uvezeno 760.000 tona hrane i - 50 miliona rolni toalet papira.

Ekonomisti kažu da je nestašica u Venecueli posledica kontrole cena čiji je cilj bio da osnovne namirnice budu dostupne najsiromašnijim građanima.

"Kontrola cena uvek rezultira nestašicom. Ona će biti sve gora, isto kao što je bilo u Sovjetskom Savezu", rekao je Stiv Henk sa univerziteta u Merilendu, u SAD.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro tvrdi da opozicija i privatni privredni sektor doprinose nestašici, pošto time žele da destabilizuju državu.

Problem nestašice toalet papira komentarisao je i venecuelanski ministar trgovine Alehandro Fleming rekavši da je to posledica povećane potražnje do koje je došlo zbog "kampanje u medijima", čiji je cilj bio da - destabilizuje državu. Prema njegovim rečima, uobičajana potražnja za tolaet papirom je 125 miliona rolni, a sada se traži dodatnih 40 miliona.

"Uvešćemo još 50 miliona kako bismo tim grupama pokazali da nećemo popustiti", rekao je on.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još