Sudija Jakšić oslobođen krivice

Osim Jakšića, krivice su oslobođeni i Blagoje Čurović, Dragan Gavrilović, Milorad Laketić i Ljubomir Biševac.

Biševac i direktor DTP "Luh" iz Kosovske Mitrovice Milorad Laketić optuženi su da su zaključili fiktivni ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora, a okrivljenom Jakšiću se na teret stavlja da je kao predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, dao nalog da se falsifikovanjem službene knjige tog suda izvrši overa tog fiktivnog ugovora.

Referenti overe u sudu Blagoje Čurović i Dragan Gavrilović optuženi su da su Jakšićev njegov nalog izvršili.

Biševac je potom, prema optužnici pomenuti prostor prodao Univerzitetu u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za kupoprodajnu cenu od oko 20 miliona dinara i tako pribavio imovinsku korist u tom iznosu, i naneo štetu DTP "Luh".

Član Visokog saveta sudstva (VSS) Blagoje Jakšić bio je u pritvoru od septembra 2011. do marta 2012. godine.

Jakšić je u pismu Društvu sudija Srbije naveo da je postupak protiv njega režiran sa ciljem da ne kaže št se događalo u radu Visokog saveta sudstva.

Presuda će biti izrečena u 12.30 u zgradi Višeg suda u Ustaničkoj ulici.

Boljević: Proces napravljen da zastraši

S druge strane, predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević smatra da je proces protiv Jakšića napravljen s funkcijom da zastraši članove Visokog saveta sudstva prilikom odlučivanja o reviziji reizbora.

Ona tvrdi da je zastrašivanje uspelo, jer je sa 40 odsto usvojenih prigovora nereizabranih sudija, procenat usvojenih prigovora posle Jakšićevog hapšenja pao na svega 6 odsto.

"Sada se na naki način vreme promenilo, Ustavni sud je poništio odluke Visokog saveta sudstva, donete u reviziji reizbora, i mislim da sada sudija koji sudi i veće koje sudi ima jednu drugačiju atmosferu u kojoj treba da se donese presuda. Nadam se da će shvatiti da je atmosfera malo drugačija i da će dopustiti svojoj struci i savesti da bude presudna i da donesu odluku koja je u skladu samo sa zakonom i svojojm savešću", istakla je ona jutros.

(Izvor: Beta, B92 )

Pogledajte još