Podrška Nemačke za datume neizvesna

U Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu danas nisu želeli da saopšte datum posete, ali je dopisnici Bete potvrđeno da su u toku "ozbiljne pripreme" za ovaj put.

Vestervele bi u Beogradu trebalo da sa vodećim srpskim političarima razgovara o daljim koracima u vezi sprovođenja briselskog sporazuma Beograda i Prištine.

Predstavnik ministarstva je istakao "veliko zanimanje" vlade u Berlinu za situaciju vezanu za sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine i čvrstu nameru ministra Vestervelea da se "i na licu mesta obavesti o najnovijem razvoju".

Kako dopisnica Bete saznaje u izvorima vladajuće stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, ista tema ove sedmice je bila i na dnevnom redu sastanka predsedništva poslaničke grupe ove partije u Bundestagu.

Za sada je još neizvesno da li će se konzervativni poslanici vladajuće stranke krajem juna na zasedanju Bundestaga saglasiti sa davanjem datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom (EU).

Na ovonedeljnom sastanku predsedništva poslaničke grupe je prihvaćena preporuka Andreasa Šokenhofa (Sćockenhoff), stručnjaka CDU za spoljnu politiku, da se o utvrđivanju datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora Srbije sa EU u poslaničkoj grupi raspravlja tek posle postizanja dogovora o sprovođenju briselskog sporazuma.

EU je najavila da će 21. maja u Briselu premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, pregovorati o sprovođenju briselskog sporazuma.

Tek posle toga, 4. juna i 25. juna, poslanici stranke kancelarke Merkel ponovo će raspravljati o mogućem dodeljivanju datuma Srbiji za otpočinjanje pristupnih pregovora.

Između ta dva sastanka će, kako je preneto Beti, Andreas Šokenhof 19. i 20. juna ponovo boraviti u Prištini, Mitrovici i Beogradu u okviru "misije utvrđivanja činjenica" i o rezultatima posete izvestiti svoje partijske kolege.

No, kako su istakli sagovornici Bete, raspoloženje poslanika u vezi sa davanjem datuma za otpočinjanje pregovora Srbije sa EU je "veoma kritično".

Izvor: Beta

Pogledajte još