Srednjoškolci žele u EU

BEOGRAD, 20. maj 2009. (FoNet) - Istraživanje briselske Fondacije DŽenerejšn Jurop u okviru projekta "Evropski dnevnik-tvoja budućnost" pokazalo je da 81 odsto srednjoškolaca u Srbiji želi u Evropsku Uniju.

Cilj upitnika koji je popunilo oko 1.500 učenika srednjih škola u Srbiji starosti od 17 do 18 godina, da publikaciji "Evropski dnevnik" pruži informacije o stavu đaka o publikaciji, evropskim integracionim procesima i drugim životnim pitanjima u vezi sa EU.

Istraživanje je pokazalo da 81 odsto anketiranih želi priključenje naše zemlje EU, da 30 odsto od priključenja očekuje veću zaposlenost, 26 odsto putovanja, bolje obrazovanje 17 odsto.

Istraživanje je pokazalo da bi 44 odsto ispitanika želelo da živi i radi u Srbiji, 43 odsto u EU, a 13 odsto van EU.

Prema anketnim podacima 46 odsto srednjoškolaca smatra da nisu dovoljno obavešteni o procesu priključenja Srbije u EU, 37 odsto smatra da su dobro informisani, a 17 odsto nema stav o tome.

Specijalna publikacija “Evropski dnevnik - tvoja budućnost” koja u EU izlazi 13 godina, je distribuirana prvi put učenicima srednjih škola u celoj Srbiji.

Srbija je prva zemlja izvan EU gde je podeljeno 100.000 primeraka Evropskog dnevnika i 4.000 Vodiča za profesore za školsku 2008/2009. godinu.

Evropski dnevnik izdaje evropska Fondacija DŽenerejšn Jurop, uz podršku Ministarstva prosvete Srbije, a projekat finansira EU kroz Fond za Evropske integracije kojim rukovodi Delegacija Evropske komisije u Srbiji.

Pogledajte još