U potrazi za iščezlom boemijom

Pre nekoliko godina kultni restoran promenio je ime i koncepciju. Zemunci, kao i istinski hedonisti sa različitih strana Beograda, nisu zaboravili značaj i i izvornu lepotu ovog mesta ali sve je ukazivalo na to da će se slava restorana Sent Andrea polako preseliti u sećanje, u društvo izgubljenih beogradskih legendi čiji se sjaj više ne može videti već samo prepričavati.

Da bi se istakla svest o istoriji dugoj tri decenije naziv restorana dobio je pridev “stara”, reč koja garantuje kontinuitet, uvažavanje prošlosti, nastavak tradicije vrhunskog ugostiteljstva iz vremena kada su kafane bile mesta sa dušom, oaze veselja, istinskog hedonizma i gastronomskih užitaka.

Danas je "Stara Sent Andrea" restoran sa fantastičnom hranom, menijem urađenim po svim svetskim standardima, sa atmosferom srdačnosti i dobrodošlice kao i tradicionalnim srpskim gostoprimstvom. Do restorana se stiže lako iz bilo kog pravca Novog Beograda, a novi enterijer predstavlja još jednu potvrdu opredeljenosti da se naglasi izvorna lepota ali vešto uklopljena sa savremenim poimanjem komfora.

Paleta pastelnih tonova savršeno odgovara drvetu kao dominantnom materijalu, a stari duh Zemuna postavljen je u okviru modenog shvatanja luksuza. Dizajnerka Jelena Ćosič iskreirala je svedenu postavku koja će omogućiti efektnu i prirodnu komunikaciju raskoši i tradicionalnih motiva.

Ukoliko već govorimo o komforu po meri novog doba, važno je napomenuti još jednu prednost restorana. Da se vodilo računa o svakom detalju, govori i to da u ovom zemunskom restoranu gosti ne moraju da se osvrću i pogledom traže konobara, niti da mu mašu da bi ih uslužio, jer se na svakom stolu nalazi taster kojim ga mogu pozvati.

Trudeći se da u svakom aspektu poslovanja budu originalni, novi vlasnici restorana su bili posebno kreativni prilikom formiranja menija. Umesto klasičnog naziva – predjela, piše - "počinjemo", umesto supe u ponudi je "zagrevanje". Posle "laganog uživanja" koje podrazumeva bruskete i rižota, jelovnik donosi "tajne mora", kao i "ukus reke". Za one koji ne preferiraju riblje specijalitete u ponudi je "sigurno kopno", a tu su, između ostalog, starinski ćevapi, pikantna zemunska kobasica, tiganj za vas, odnosno mešano meso.

Koliko se u ovom restoranu drži do kvaliteta i posebnosti potvrđuje činjenica da divlja morska riba svakog četvrtka i petka stiže sa Jadrana, sa ulcinjskih ribarskih koča.

Ono što savršeno prati ovako komponovan jelovnik su dragulji iz vinskih podruma, a paletu mediteranskih vina, u restoranu Sent Andrea dopunjuju vina iz Srbije. Uživanje u bogatoj gastronomskoj karti nije ograničeno isključivo na enterijer budući da restoran Stara Sent Andrea ima jednu od najlepših bašti u gradu.

Uzimajući sve to u obzir, reč je o savršenom mestu za poslovne susrete i sastanke budući da zadovoljava sasvim različite ukuse pružajući u isti mah priliku za uživanje u miru i harmoniji. Blizina reke i zvuci akustične gitare svakog petka i subote privući će romantične parove i zaljubljenike u hedonistički gastro koncept “začinjen” finom, nenametljivom svirkom.

Kada se tome doda kultna pozicija i mitsko nasleđe nova/stara Sent Andrea zaista je jedinstven prostor, prostor susreta prošlosti i sadašnjosti koji svaku misao o vremenu koje dolazi pretvara u osmeh i boji optimizam.

M.N

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.