Dijamant prodat za 26,7 miliona dolara (FOTO, VIDEO)

Raul Kadakija, predstavnik aukcijske kuće Kristi, koja je bila organizator licitacije, kazao je novinarima da je prodajom ovog dijamanta visoke čistoće oboren prethodni rekord za čitavih 10 miliona dolara.

“Dvadeset tri miliona (švajcarskih) franaka! Vaša poslednja šansa! Dvadeset tri miliona, prodato!”, povikao je Fransoa Kirijel, šef Kristijevog odeljenja za drago kamenje, okončavši licitaciju na kojoj je učestvovalo oko 150 ljudi, okupljenih u sali luksuznog hotela Ženeva.

Kao prvi kupac, Hari Vinston je imao čast i privilegiju da bude “kum” novom dijamantu kog je nazvao “Harijeva baština” (Harry’s Legacy).

Kadakija je podsetio da je ovo prva veća kupovina trgovca dijamantima Harija Vinstona od kada ga je u martu, za milijardu dolara, otkupila vodeća kompanija za proizvodnju satova u svetu.

Američki gemološki institut je dijamantu “Harijeva baština” dao najvišu “D” ocenu za boju kao i najvišu ocenu za čistoću, što se ogleda u njegovoj “apsolutnoj simetriji”, navela je kuća Kristi.

Prekrasni dragulj je imao 236 karata kada je izvađen iz rudnika Džvaneng u Bocvani, a njegovo oblikovanje je trajalo blizu dve godine.

Prethodni rekord u ovoj kategoriji dijamanata držao je 84,37-karatni okrugli kamen pod nazivom “Kloi”, koji je 2007. prodat na Sotebijevoj aukciji u Ženevi za 16,2 miliona dolara.

U pogledu veličine, šampion u kategoriji bezbojnih dijamanata visoke čistoće je Kulinan, dragulj od 530,2 karata koji je u vlasništvu britanske krune.

(Izvor: Tanjug, B92)