Šabić apeluje na tužioce da pruže više podataka o radu

BEOGRAD, 20. maja 2009. (Beta) - Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić apelovao je u sredu na tužioce u Srbiji da javnosti pružaju što više informacija o sopstvenom radu, ne čekajući da ih neko konkretno traži.

Na savetovanju javnih tužilaca u Sijarinskoj banji, Šabić je podsetio da je pravo na slobodan pristup podacima u posedu organa vlasti zajamčeno Ustavom i Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zbog čega bi oni trebalo da usvoje proaktivan pristup pružanja informacija medijima i građanima.

"Normalno je da specifična uloga i pozicija tužilaštva češće nego kod drugih organa može dovoditi do situacija u kojima je potrebno i legitimno da se, bar na određeno vreme, ograniči pristup javnosti. Kada su u pitanju informacije čije stavljanje na raspolaganje javnosti ne dovodi u pitanje osnovne funkcije tužilaštva, onda nema opravdanja za njihovo uskraćivanje javnosti", rekao je Šabić.

On je dodao da je ograničavanje pristupa informacijama legitimno kada je to potrebno za otkrivanje, gonjenje i procesuiranje učinilaca krivičnih dela, kao i kada je to potrebno radi zakonom predviđene zaštite podataka o ličnosti.

Pogledajte još