Preslana hrana ubija Amerikance

BOSTON, 20. maj 2009. (FoNet) - Amerikanci vole da se hrane van kuće. Procenjuje se da jedu van kuće ili donose gotovu hranu iz restorana najmanje pet puta nedeljno.

Međutim, sve se više dovodi u pitanje kvalitet hrane koju unose u organizam. Jedan zdravstvena organizacija upozorava da neki restorani opasno presoljavaju hranu.

Lekari rutinski upozoravaju pacijente da se odreknu slanika. Sada ispada da je već premnogo soli u hrani koja se priprema u većini restorana.

Majkl Džejkobson iz Centra za nauku u javnom interesu, vašingtonske organizacije koja se bavi bezbednošću hrane i ishranom uopšte, upozorava da o tome treba voditi računa.

"So je verovatno najsmrtonosniji sastojak naše hrane jer izaziva desetine hiljada nepotrebnih smrtnih slučajeva godišnje. A restorani su bitan deo tog problema", tvrdi on.

Džejkobson takođe upozorava da odrasli sa visokim krvnim pritiskom, ali i sredovečne i starije osobe, ne bi trebalo da unose u organizam više od 1.500 miligrama soli dnevno. Deca – ne više od 1.200 miligrama.

Džejkobsonova organizacija je analizirala sadržaj najmanje stotinu obroka iz 17 američkih restoranskih lanaca i ustanovila da neka jela sadrže čak četvorodnevnu količinu soli.

"Amerikanci godišnje potroše oko 3,6 kilograma a eksperti kažu da tu količinu treba najmanje prepoloviti, odnosno u idelanom slučaju odbaciti barem dve trećine" - podsetio je on.

Određena količina soli u hrani je sasvim u redu. Prema istraživanjima u Klinici "Mejo", so održava odgovarajući nivo tečnosti u telu, pomaže transmisiju nervnih nadražaja i skuplja i opušta mišiće.

Međutim, previše soli dovodi do opadanja količine tečnosti, visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih i bubrežnih oboljenja. Doktor Lorens Apel, sa Fakulteta za javno zdravlje "Džon Hopkins", ukazuje da su starije osobe i svi koji su osetljivi na so, "ranjivi kada kelner donese hranu".

Naučnici zato pozivaju restorane da ograniče količinu soli u hrani i podsećaju da konzumenti njihovih obroka nesvesno unose ogromnu količinu soli. Konačan rezultat svega su -  srčane teškoće koje ih hitno odvode u urgentnu kliniku.

Dona Svini, predstavnica američkog Nacionalnog udruženja restorana, tvrdi da članovi asocijacije počinju da smanjuju količine soli u pripremanju hrane.

"Pogledate jelovnik u tim restoranima i videćete da ima mnogo jela koja sadrže vrlo malo soli", poziva ona.

Centar za nauku u javnom interesu i američko Medicinsko udruženje traže da vlada ograniči količinu soli u komercijalno pripremljenoj hrani. Ipak, oni koji pripremaju i služe takvu hranu, još nisu obavezni da obelodane tačan sadržaj obroka.

Pogledajte još