Žandarmi kopali zlato, a tvrdili da "vežbaju marširanje"

Dokle je išla bahatost žandarma svedoči jedna od stavki iz izveštaja koji je Sektor unutrašnje kontrole dostavio Višem tužilaštvu u Nišu, a u kojem se navodi da je 30 pripadnika ove službe sa devet džipova tri dana na teritoriji Gamzigradske banje iskopavalo zemljište na privatnim imanjima u potrazi za zlatom.

To se radilo uz obrazloženje da se izvodi “vežba marša”, a po nalogu Bratislava Dikića.

- Kada su u iskopavanju nailazili na stene, iznajmljivali su "hilti" bušilice, a tužilaštvo raspolaže podacima i od koga. U tom periodu svi oni spavali su pod šatorima. Dodaje se da su se vlasnici imanja na kojima su vršena iskopavanja, tada, ali i ranije žalili da ne mogu da dođu do svoje zemlje jer im žandarmi ne dozvoljavaju
- stoji u izveštaju dostavljenom Višem tužilaštvu.

Prema saznanjima “Blica”, među dokazima koji svedoče o kriminalnom delovanju četvorice žandarma su i audio i video zapisi, izjave svedoka i druga dokumentacija. Kao posebna stavka u izveštaju u koji je “Blic” imao uvid, stoji zloupotreba službenog položaja.

Naime, žandarmi su na jugu Srbije bili angažovani kao obezbeđenje lokala, koristeći pritom, materijalne i ljudske resurse Žandarmerije. I mada su fiktivno u isto vreme bili na službenoj dužnosti na različitim lokacijama u Srbiji, oni su za 50 evra po večeri obezbeđivali restorane, diskoteke i druge objekte.

Izvor: Blic

Pogledajte još