Mapa rasizma: Srbija u sredini, Albanija najgora, a Hrvatska najbolja

Zaključak istraživanja im je da su imigracija i nacionalni identitet velika i osetljiva pitanja u većem delu Evrope, a da su "mnogi na Balkanu, možda zbog toliko godina etnički obojenih ratova, izrazili niži stepen rasne tolerancije". Po Bergenu i Nilsonovoj, Albanija je najgora u regionu, Srbija u sredini, a Hrvatska najtolerantnija.
Mapa rasne (ne)tolerancije, najbolji plavi, najgori crveni - Kliknite na sliku za uvećanje (+)

Rad švedskih ekonomista zasnovan je na pitanjima koja se postavljaju kroz istraživanje World Values Survey, a koje već decenijama meri globalne stavove i mišljenja.

Pitanje koje je postavljeno stanovnicima više od 80 država bilo je kakve ljude ne bi želeli za komšije i što je češće izbor bio odgovor "ljude druge rase", ekonomisti su tu državu stavljali u manje rasne tolerantne. Zaključak studije je da ekonomske slobode nisu povezane sa rasnom tolerancijom, ali da zato utiču na veću trpeljivost prema gej osobama.

U slučaju Balkana najgore su se u ovom istraživanju pokazali stanovnici Albanije, čija je rasna tolerancija na nivou one u Egiptu. Srbija je u sredini skale zajedno sa Rumunijom i Mađarskom, a pandan je po rasnoj toleranciji Rusiji i Kini.

Bolje od građana Srbije u ovom istraživanju pokazali su se stanovnici Slovenije i Bosne i Hercegovine, koji su rasno tolerantni kao Italijani, dok u Hrvatskoj prema ovim podacima nisu skloni rasizmu koliko ni u Nemačkoj i Austriji.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još