Nikolić: Ponosim se Vojvodinom i onim što Srbija u njoj ima

Predsednik Srbije je podsetio da je tokom svog postojanja, od prvih trgovačkih i zanatskih izložbi, pa sve do današnjih modernih manifestacija, ovaj sajam uspešno ispunjavao svoju misiju obezbeđujući privredi pristup inovacijama i najmodernijim svetskim tehnologijama, kao i pristup svetskom tržištu za plasman naših proizvoda.

Prema njegovim rečima, svetska kriza i loše gazdovanje Srbijom, značajno su u prethodnom periodu oslabili celu našu privredu, pa i poljoprivredu.

"Hrana će uskoro biti važnija od nafte, a naša Srbija ima ogroman poljoprivredni potencijal za čiji će razvoj baš Novosadski sajam odigrati značajnu ulogu. Mi smo u kratkom vremenskom periodu uspeli da redefinišemo strateške ciljeve Srbije i da postavimo osnovu za njihovo ostvarivanje", dodao je on.

Nikolić je istakao da je u toku realizacija velikih projekata u oblasti putne infrastrukture, energetike, turizma i naravno poljoprivrede.

On je naglasio da se poljoprivrednicima mora obezbediti stabilno i predvidivo ekonomsko okruženje, pristup znanju, pomoć adekvatnom poreskom politikom i pažljivo odmerenim subvencijama i podsticajima.

Po njemu sajam spaja pokidane veze i sastavlja narode.

"Najbolji dokaz za to je da je Republika Hrvatska ove godine zemlja-partner poljoprivrednog sajma. Privrede naše dve zemlje su u dobroj meri komplementarne, potrebni smo jedni drugima i možemo jedni od drugih puno da naučimo", dodao je Nikolić.

Iza nas su sukobi, tragedije i ogromna iskušenja, rekao je predsednik.

"Prošli smo kroz to i ostavili mržnju iza sebe, drugima. Sada treba da sarađujemo i da zajedničkim nastupom povećamo konkurentnost na zahtevnim svetskim tržištima. Sa nama su večeras i predstavnici mnogih zemalja čiji su privrednici tradicionalno prisutni na sajmovima u Novom Sadu. Oni će imati priliku da se predstave, da najbolje što imaju pokažu i da se uporede sa ostalim učesnicima iz celog sveta", rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da će građani biti zaposleni kada se dostignu ciljeve i tada narod u Srbiji "nećemo morati da ubeđujemo da dobro živi i da smo izašli iz krize. Znaće svako kada mu se desilo nešto dobro". Prema Nikolićevim rečima, tada neće biti previše prostora za političke strelce koji pucaju u prazno, ali neće smeti da ga bude ni za kriminalce, ma gde se nalazili.

On je ukazao da mora da se vodi računa da te subvencije odu onima kojima su namenjene, a ne u pogrešne ruke, kako je to često u prošlosti umelo da se desi.

Posebno je važno, naglasio je predsednik na svečanoj akademiji, da se stimuliše razvoj prateće industrije za preradu, kako bi poljoprivrednici imali siguran plasman svojih proizvoda, a Srbija izvozila proizvode što višeg stepena finalizacije, a ne sirovine.

On je naglasio da poljoprivreda takođe može da stvori radna mesta i zaposli sve građane koji su nesrećnom i nespretnom privatizacijom izgubili posao, koji mogu da doprinesu mnogo i samo žele da im se pruži šansa.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još