Preminuo ruski glumac Oleg Jankovski

MOSKVA, 20. maja 2009. (Beta-AFP/AP) - Jedan od najpoznatijih ruskih glumaca, Oleg Jankovski, u svetu poznat po ulogama u filmovima reditelja Andreja Trakovskog, preminuo je danas od posledica raka, saopšteno je u Moskvi.

Jankovski (65) preminuo je jutros u moskovskoj bolnici, izjavila je Julija Kosareva, portparol pozorišta Lenkom, u kome je glumac igrao od 1973. godine.

"Bolovao je od raka. Već šest meseci se borio protiv bolesti", rekla je ona.

Telegrame saučešća porodici uputili su ruski predsednik Dmitrij Medvedev, ruski premijer Vladimir Putin i bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov.

Jankovski, poreklom iz poljsko artistokratske porodice, rođen je 1944. godine u Kazahstanu, gde je njegova porodica bila proterana 1930-tih godina.

Jankovski je međunarodno poznat po ulogama u filmolvima Andreja Tarkovskog "Nostalgija" i "Ogledalo".

Igrao je i sporednu ulogu u novom filmu "Car" Pavela Lungina, koji se trenutno prikazuje na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

Jankovski će biti sahranjen u petak na Novodevičjem groblju, gde su sahranjeni poznati ruski pisci Anton Čehov, Nikolaj Gogolj i Mihail Bulgakov, kao i kompozitor Sergej Prokofijev i prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin.

sne/dar

Pogledajte još