Alonso zabrinut za budućnost takmičenja

MONAKO, 20. maja 2009. (Beta-AP) - Bivši dvostruki šampion sveta u Formuli jedan Fernando Alonso izjavio je da je zabrinut za budućnost tog takmičenja zbog sukoba pojedinih ekipe sa Svetskom automobilističkom federacijom (FIA) oko novih pravila.

"Zabrinut sam jer Formula jedan može da nestane. Do toga će doći ako sedam ekipa napusti takmičenje. Ako Formula izgubi svoje najbolje vozače, niko više neće želeti da gleda trke", rekao je Alonso novinarima u Monaku.

Francuski sud danas je odbacio žalbu Ferarija na odluku FIA da od sledeće sezone ekipe koje prihvate budžetsko ograničenje od 40 miliona funti dobiju veću slobodu u tehnološkom razvoju bolida.

Pored Ferarija, glas protiv ovakve odluku FIA do sada su podigli i Reno, Tojota, Red Bul i Toro Roso. Ekipe su čak zapretile napuštanjem takmičenja, a rok za prijavu timova za sledeću sezonu ističe 29. maja.

"Prethodnih dana bilo je nemoguće isključiti se iz te priče, čak i u trenucima odmora. Ko zna, možda poslednji put vozim trku u Monaku. Ipak ne želim da nastupam za neku malu ekipu", objasnio je Španac, koji se priprema za Trku za Veliku nagradu Monaka koja se vozi sledećeg vikenda.

Nekoliko manjih ekipa već je pokazalo interesovanje za učešće u Formuli jedan posle donošenja novih pravila FIA, a Alonso je kazao da se nada da će problem ipak biti rešen narednih nedelja.

"Svi se nadamo da će priča biti završena u nedeljama koje su pred nama. Ako do toga ne dođe, gotovo je sa Formulom jedan koja će se pretvoriti u malo takmičenje", ocenio je on.

FIA je nova pravila donela u cilju smanjenja troškova takmičenja.

"Prethodne sezone bile su među najboljima u istoriji Formule jedan, imali smo mnogo dobrih vozača. Polovinom prošlog veka vozači su morali da dovode sponzore, ali sada je drugačije i postoji nas dvadesetak koji smo se izborili za pravo da vozimo Formulu", zaključio je Alonso.

Pogledajte još