Kragujevac: Pop zbog priloga pretukao monahinju

Monahinja Mihaela se odbranila kišobranom

Gnev za sada neidentifikovanog sveštenika izazvalo je to što su vernici u njenu kutiju stavljali novac. Monahinja se odbranila kišobranom. Kako saznajemo u policiji, napravljena je i službena beleška o ovom incidentu.

– Bilo je posle podne, sedela sam ispred kapije crkve u glavnoj ulici. Tada se pojavio sveštenik i odmah je počeo da me udara po glavi. Kukala sam, ali niko mi nije pritekao u pomoć. Rešila sam sama da se branim, dohvatila sam kišobran i počela sam da ga udaram, da ga bodem. Drugom rukom sam čuvala kutiju sa novcem, jer mi se činilo da hoće da je otme – priča za „Blic” Mihaela, koju su spasli prolaznici i potom pozvali policiju.

Kako je za „Blic” izjavio Ivan Đorović, načelnik policijske uprave u Kragujevcu, bilo je pritužbi od eparhije zbog toga što te dve monahinje, ona i njena sestra Urila (84), prikupljaju dobrotvorne priloge.

Reagovali smo odmah i prikupljali smo informacije. U selu Prekopeča su nam svi rekli da su to dobre, poštene žene, koje sve što sakupe ulažu u gradnju manastira koje su same i podigle. Zato smo rešili da ih ne diramo i da im ne zabranjujemo da sakupljaju prilog za crkvu. Mi njih nećemo sklanjati sa ulice, a crkva svoje unutrašnje nesuglasice mora da rešava sama – kaže Đorović.

Mihela kaže su pre nekoliko godina njoj i sestri sveštenici počeli da prete i da ih teraju.
– Kažu da smo im pokupile sve pare… – dodaje.

Ona i njena sestra poznate su i po tome što putuju u „fići” starom 40 godina, koji su same kupile. Mihaela je tada i položila vozački ispit, i dozvolu ima i danas.

Kako je „Blicu” rečeno u Šumadijskoj eparhiji, monahinjama je više puta rečeno da ne sakupljaju priloge sa svojom kutijom. Rekli smo im da nam kažu koliko im novca treba, ali one nisu prihvatile. Bune se i ne prihvataju dogovor. Zato je monahinji Mihaeli već deset godina zabranjeno pričešće. Monah mora da bude poslušan i pokoran – kažu u eparhiji za „Blic”.

Izvor: Blic