Da li Kosovo dobija svoj pozivni broj?

Tahiri je kazala da je najvažniji napredak u tehničkim pregovorima to što se Srbija saglasila da Kosovo ima svoj "državni pozivni telefonski broj".

"Kada kažem da se saglasila, to znači da je saglasna da se otklone smetnje koje su do sada stvarane Kosovu i da Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) Kosovu dodeli pozivni broj 383 ili 384", kazala je Tahiri.

Ona je za portal gazetaexpress.com izjavila da su tehnički timovi Beograda i Prištine juče u Briselu razgovarali i o plaćanju odštete za štetu koju je, kako kaže, Srbija nanela Kosovu u oblasti energetike od 1999.

Pavićević je, međutim, u izjavi Tanjugu kazao da ''izjave gospođe Tahiri često umeju da budu senzacionalističke i vrlo često dosta daleko od onog što je istina i realnost''.

"U Briselu se razgovaralo o mnogo tema, ali ništa nije dogovoreno, Beograd se nije saglasio ni sa čime", istakao je Pavićević, dodavši da su prilikom jučerašnjih razgovora i jedna i druga strana iznela niz predloga.

"Što se tiče međunarodnog pozivnog broja za Kosovo i saglasnosti naše strane za tako nešto, do toga nije došlo. To je predlog koji je iznela kosovska strana", naveo je Pavićević.

On je istakao da po pravilima ITU samo priznate države mogu dobiti medjunarodni prefiks, tako da Srbija, kako objašnjava, nema šta da otklanja ili ne otklanja bilo kakve prepreke, jer Kosovo "kao nepriznati entitet ne može samo po sebi dobiti takav prefiks".

Pavićević je naveo da takav prefiks može da dobije jedino Srbija i da ga ustupi na privremeno korišćenje, ali da se o tako nečemu nije razgovaralo.

Kada je reč o oblasti elektroenergetike, Pavićević je kazao da se tu takođe razgovaralo o mnogo stvari.

"Ne možemo govoriti o priznavanju nekoga kao samostalnog operatera mreže na određenoj teritoriji, jer to opet nije pitanje o kome može da odlučuje Srbija samostalno, jer i tu postoje razni medjunarodni mehanizmi", ukazao je Pavićević.

Ono što Srbija može eventualno da uradi, to je da omogući da Priština samostalno upravlja svojom elektroenergetskom mrežom.

Što se tiče razgovora o ratnoj odšeti, Pavićević je kazao da tako nešto nije ni pominjano, niti može biti pominjano i da je o takvim stvarima bespredmetno razgovarati.

"Za nas je najprimarnije da se obezbedi puna energetska i telekomunikaciona stabilnost delova Kosova i Metohije koji će biti u sklopu zajednice srpskih opština u skladu sa političkim dogovorom", istakao je Pavićević.

Prema njegovim rečima, bitno je da srpske sredine imaju neometano snabdevanje električnom energijom, neometan signal za mobilnu telefoniju, fiksnu telefoniju, internet, televiziju.

"Juče jesmo približili stavove oko tih stvari i kako bi to moglo da se učini, međutim, o tome će tek nastaviti da se razgovara", naveo je Pavićević.

"Srbija se juče nije saglasila ni sa čim. Juče je bilo mnogo predloga na stolu i približavanje stavova je u tome što među predlozima jedne i druge strane može da se nađe dosta zajedničkih tačaka koje mogu odgovarati jednoj i drugoj strani i dovesti do nekog rešenja", zaključio je Pavićević.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.