Kličko i 15.000 demonstranata za oslobađanje Julije Timošenko

Demonstranti su uzvikivali "Sloboda za Juliju!" i mahali zastavama tri glavne partije, suprotstavljene rivalu Timošenkove, predsedniku Viktoru Janukoviču.

Tokom protesta izbio je sukob između Janukovičevih pristalica i protivnika, u kojima je povređeno nekoliko ljudi.

Na desetine mlađih muškaraca bacalo je kamenice i plastične flaše na opozicione pristalice, da bi ih zatim odgurala policija u opremi za razbijanje demonstracija.

Janukovičevi protivnici uzvratili su i u jednom trenutku neki od njih pokušali su da izvuku ljude iz vojnog vozila na kome su bile poruke u kojima su ismevani opozicioni lideri.

Ovim povodom, Kličko je izdao saopštenje u kome je osudio "podstrekače" sukoba i optužio policiju da je dozvolila da do njih dođe, preneo je Frans pres.

Kličko, čija se partija UDAR udružila u parlamentu sa opozicionom grupom Timošenkove, rekao je da će nadanja Ukrajine da će jednog dana ući u Evropsku uniju "ostati samo san", sve dok Julija Timošenko ne bude oslobođena.

"Kako se (pristupanje EU) može dogoditi ako još imamo političke zatvorenike? I zato kažem:sloboda za Juliju", rekao je Kličko demonstrantima.

Prozapadne partije Otadžbina, bivše premijerke Julije Timošenko, liberalni UDAR i stranka krajnje desnice Svoboda organizuju protestne skupove širom Ukrajine, optužujući Janukoviča da nije ispunio najavljeni cilj evropskih integracija i traže da Timošenkova bude puštena iz zatvora.

Timošenkova, jedna od vođa Narandžaste revolucije 2004, osuđena je 2011. na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, a Zapad ovaj slučaj smatra politički motivisanim.

Evropska unija je nagovestila da bi njen ostanak u zatvoru mogao da učini nemogućim potpisivanje sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini sa Ukrajinom, koje je planirano za novembar.

Janukovičeva Partija regiona održala je svoj protestni skup kako bi osudila porast "neofašizma" u Ukrajini, aludirajući na stranku krajnje desnice Svoboda i njene opozicione saveznike, preneo je Rojters.

Na opozicionom skupu, stranke su najavile da će sarađivati kako bi porazile Janukoviča na predsedničkim izborima 2015, na kojima se očekuje da će se on kandidovati za drugi mandat.

Izvor: Kurir

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.