PREVARA: Prodaju kineske cipele u kutijama iz Italije

- U jednom butiku u Čačku sam videla cipele koje su delovale kvalitetne, pa pogledavši kutiju na kojoj je pisalo da su italijanske, nisam se dvoumila i dala 100 evra. Tek kada sam u Beogradu videla da iste takve cipele koštaju tri hiljade dinara, shvatila sam da sam kupila kineske - priča za “Blic” Milica Bojović (30) iz Čačka.

Ova praksa obmane kupaca postaje sve češća jer širom zemlje postoje pogoni koji prave kutije sa natpisima italijanskih firmi, a u kojima se prodaje kineska obuća.

Bojana Stojanović, direktorka fabrike „Pavle“ koja proizvodi dečje cipele, kaže za „Blic“ da je veoma česta praksa da proizvođači iz Srbije cipele proizvode u Kini, a potom ih na srpskom tržištu prodaju kao napravljene u Srbiji.

- Za dečju obuću je to veoma opasno jer se u obuću, zbog dugog transporta kako bi se zadržao prvobitni izgled, ubrizgavaju materije koje su štetne po zdravlje deteta. Ne postoji uzorkovanje te robe prilikom uvoza - kaže Stojanović.

Ona objašnjava da se proizvodnja u Kini i te kako isplati zbog jeftinijeg materijala koji se tamo nabavlja, ali i jeftinije radne snage. Iz udruženja potrošača poručuju da bi Tržišna inspekcija u saradnji sa Upravom carina takvoj pojavi veoma lako mogla stati na put da za to postoji volja nadležnih.

- Ovde se radi o razrađenim organima šverca u kojima učestvuju i državni službenici koji ne pregledaju svaki paket uvezene robe, pa na papiru piše da se uvoze dečje igračke, a u stvari se radi o cipelama ili nekoj drugoj robi - kaže Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

U Tržišnoj inspekciji kažu da su od početka prošle godine do kraja marta privremeno oduzeli 7.150 komada razne obuće zbog neispravnog žiga.

Izvor: Blic

Pogledajte još