Kako da se sakrijete od Gugla!?

Google je na internet scenu stupio 1998. godine i otad malo pomalo ulazi u sve delove našeg života.

Počelo je s pretraživačem, a sad Google upravlja našim e-mailovima, kalendarima, savetuje nam kojim smerom da se krećemo kako bismo izbegli gužvu u gradu i nudi nam da putem njegove usluge šaljemo novac drugima.

Međutim, kako bi nam ponudio sve te usluge, Google od nas prikuplja gomile podataka. Dovoljno je upisati svoje ime i prezime u Google da bismo videli koliko je podataka o nama zapravo dostupno.

A to su samo podaci koje Google javno skuplja. Što je s gomilama podataka koje dobija od nas prilikom korišćenja njegovih usluga?

Ukoliko vas zabrinjava činjenica da Google prati svaki vaš korak i bolje od vas zna šta ćete učiniti sledeće, vreme je da izbrišete svoje digitalne tragove i postanete 'nevidljivi' Googleu.

Odreknite se Googlea u potpunosti

Stručnjaci za sigurnost ističu kako je najjednostavniji način da izbegnete odavanje velike količine ličnih podataka Googleu, jednostavno prestanete da koristite njegove usluge.

To u današnje vreme može biti veoma teško jer bi to značilo da morate da ugasite svoj Gmail nalog, prestanete da koristite Gtalk ili Hangoute, umesto Googlea koristite druge pretraživače, zaboravite na Chrome, objavljujete fotografije na drugim servisima i koristite alternativne online alate za upravljanje dokumentima i njihovo deljenje.

Nije nemoguće, ali je za mnoge suviše komplikovano.

Pokušajte samo proceniti koliko bi vam vremena trebalo da obavestite sve svoje prijatelje i kontakte da ste promenili e-mail adresu. Stoga je možda bolje preduzeti sve mere kako biste s drugima, a onda i Googleom da delite što manje privatnih podataka.

Odredite šta želite da delite sa drugima

Google nudi više od 20 različitih proizvoda, a velike su šanse da koristite gotovo sve. Kako biste znali šta Google prikuplja od vas i šta deli s drugima, iskoristite svoj Google račun i ulogujte se na administrativni panel.

Administrativni panel sažima podatke koji su povezani sa svakim proizvodom koji upotrebljavate kada ste prijavljeni na svoj račun, ali i pruža mogućnost kontrole vaših ličnih postavki naloga.

Možete da promenite svoje lozinke, vidite profile, čak i pogledate koje podatke Google beleži s vaših Android telefona i tableta.

U prevodu, želite li da upravljate Googleovim uslugama koje koristite, ovo je pravo mesto. Google tvrdi da su svi podaci koje prikuplja privatni (znači vidljivi samo njima i vama) osim podataka koji su označeni ikonom ljudi (poput vaše e-mail adrese, fotografija, ocena videa na YouTubeu, deljenih dokumenata i ličnih podataka koje niste sakrili).

Izbrišite istoriju surfovanja

Administrativnom panelu postoji deo koji se odnosi na vašu istoriju pretraživanja interneta. Da, Google pamti sve one nezgodne pojmove koje ste tražili tokom godina.

Ukoliko želite da izbrište celu istoriju, moraćete da đete u Web History.Tamo možete da brište istoriju pretraživanja po različitim temama ili u potpunosti izbrišete celu istoriju pretraživanja. Želite li da se osigurate da Google više ne pamti šta pretražujete i ne povezuje s vašim računom, jednostavno odaberite 'Disable' i vaša se pretraživanja više neće beležiti.

Uklonite se s Google Maps Street Viewa

Kada je Google lansirao, mnogi su pohrlili da pronađu svoju kuću, stan, automobil ili vikendicu. Međutim nekima se to ne sviđa jer smatraju kako to olakšava provalnicima planiranje provale i pljačke.

Kako biste 'sakrili' svoju kuću na Street Viewu, dovoljno je uključiti Street View, upisati svoju adresu i pozicionirati kameru pred svoju kuću. Potom kliknite na opciju 'Prijavi problem' i ispunite obrazac koji će vam se otvoriti. Googleu će biti potrebno neko vreeme da vas 'izbriše' s lica Zemlje, ali kad to napravi, na mestugde je nekad stajala vaša kuća biće jednostavno prazan prostor.

Koristite privatno surfovanje

Svaki internet pretraživač ima mogućnost privatnog krstarenje tokom kojeg se na vašem računaru ne beleže stranice koje posećujete. Stručnjaci za sigurnost preporučuju da se takvo surfovanje koristi za pristup e-bankarstvu, odnosno za kupovinu putem interneta. Dovoljno je ući u pretraživač i u meniju potražiti opciju 'privatni prozor' ili privatno pretraživanje interneta. Naravno, pretraživači nemaju automatski uključenu tu opciju, pa ćete prilikom svakoguključivanja morati i sami da uključite privatno pretraživanje.

'Ne prati me'

Većina web stranica u poslednje vreme obaveštava svoje posetioce o korišćenju "kolačića" koje je moguće iskoristiti za praćenje njihove aktivnosti na internetu.Isto tako, nude im mogućnost neostavljanja kolačića na njihovom računaru. To znači da će stranica 'zaboraviti' sve promene koje ste napravili na stranici, ali i da će se nešto duže učitavati sledeći put.

Kako biste sprečili da web stranice prate šta radite i koje stranice posećujete, nije dovoljno samo izbrisati kolačiće sa svog računara. U svom pretraživaču pronađite postavke privatnosti i pogledajte nudi li vam mogućnost da vas ne prate (kao što je to slučaj s Firefoxom). Ako uključite tu opciju, ne znači da vas web stranice neće pratiti, ali bar ćete im jasno i glasno reći da ne želite da vas prate.

Nema više anonimnosti

Gotovo je nemoguće u potpunosti izbrisati svoje digitalne tragove, kao i sakriti se od Googlea. Ali koristeći ove savete barem ćete smanjiti svoj 'digitalni otisak' i preuzeti kontrolu nad podacima koje ostavljate na internetu.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.