Riblje ulje poništava negativan uticaj brze hrane

Nakon više od decenije istraživanja, otkriveno je da ishrana sa visokim procentom masti može uticati na mozak i poremetiti neurogenezu, proces koji stvara nove nervne ćelije.

Naučnici sa univerziteta u Liverpulu su otkrili da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput ribljeg ulja, može zaustaviti ove negativne uticaje stimulirajući oblast u mozgu koja kontroliše hranjenje, učenje i pamćenje.

“Prekomerno konzumiranje određenih makronutrijenata, poput rafiniranog šećera i zasićenih masti u brzoj hrani, dovodi do prekomerne telesne težine, ometa metabolizam, a utiče i na mentalne procese. Ove promene mogu se videti u strukturi mozga te mogućnosti stvaranja novih nervnih ćelija, što se potencijalno povezuje sa neurodegenerativnim bolestima. Omega-3 masne kiseline mogu obrnuti ili zaustaviti ove uticaje”, izjavila je Lusi Pikavans, jedna od istraživača.

Istraživanje je pokazalo da ishrana sa visokim procentom masti zaustavlja lučenje hormona koji štite neurone i stimuliraju njihov rast. Omega-3 masne kiseline vraćaju lučenje hormona u normalno stanje, bore se protiv povećane cirkulacije upalnih molekula i triglicerida i podstiču rast nervnih ćelija.

Izvor: B92