Ružić: Što pre da se krene sa primenom sporazuma

"Činjenica da će Dačić i Tači razgovarati ide u prilog tome da će neka razmimoilaženja koja evidentno postoje biti donekle prevaziđena i da će se ući u implementaciju sporazuma", rekao je Ružić u izjavi Tanjugu i dodao da bi novi susret dvojice premijera mogao biti "taj neophodni okidač da se s primenom sporazuma otpočne".

Ružić je uveren da će sastanak Dačića i Tačija pokrenuti procese u obostranom interesu. Srbiji je u interesu da dobije datum, ali i Priština ima svoje interese, a "mi ne možemo ići nazad", rekao je Ružić.

On smatra da sam proces otpočinjanja primene sporazuma ne treba shvatati, kako je rekao, fatalistički, po principu "štapa i šargarepe", već nastojati da se dodje do održivog modela primene.

"Ako smo mogli da dođemo do sporazuma koji je kompleksan, onda sam siguran da možemo da dođemo do nekog održivog modela za otpočinjanje implementacije - siguran sam da naša spremnost nije dovedena u pitanje, a kada kažem naša spremnost mislim na Vladu Srbije, premijera Dačića i državu Srbiju", rekao je Ružić.

Eventualna prikrivena želja s druge strane da se ne udje u implementaciju, ako takva postoji, nije problem Srbije, naveo je Ružić i dodao da je siguran da će EU umeti da vrednuje ono što je Srbija do sada uradila.

U ovoj fazi važno je, prema njegovim rečima, da se predrasude koje postoje kod Srba na severu pokrajine nivelišu, uz ocenu da je prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić posetom severu Kosova uspeo da dobar deo tih predrasuda da razbije.

"Jedini mogući put u implementaciji sporazuma je zajednički put i naših sunarodnika severno i onih južno od Ibra i Vlade Srbije - ima mnogo nejasnoća i životnih pitanja na koje nema jasnih odgovora, ali dok ne krenemo u primenu nećemo moći ni da sagledamo sva moguća rešenja i odgovore na ta pitanja", ukazuje Ružić.

Izvor: Blic

Pogledajte još