Najbogatija žena na svetu: Udovica sina osnivača „Volmarta“

Voltonova u “Volmartu” poseduje udeo od 9,8 odsto, dok udeo cele porodice Volton iznosi 48 odsto, a raspolaže i udelom od 29 odsto u kompaniji “Frst solar”, američkom proizvođaču tankih fotovoltažnih panela i solarnih ploča.

Domaćica i filantrop
Kristi Volton, koja se deklariše kao domaćica i filantrop, dosta ulaže u ekološka i prorodnjačka istraživanja. Glavni je finansijer Zoološkog društva San Dijega, a 2006. je porodično imanje Voltonovih od tri hektara zaveštala Fondaciji „Internešenel komjuniti“, uz obavezu da se na njemu gaji bašta s organskim povrćem. Njen sin Lukas je kao dete imao rak i poznato je da ga je u to vreme hranila organskim povrćem iz svoje bašte.

Kompanija nije u vlasništvu porodice Volton, već je u pitanju samostalna investicija njenog supruga, koja se pokazala kao veoma unosna i čije plodove ona sad žanje.

Iz braka sa suprugom Džonom ima sina Lukasa, članica je upravnog odbora Zoološkog vrta San Dijega i Muzeja prirodne istorije San Dijega, živi u gradu Džeklsonu, u američkoj saveznoj državi Vajoming, i poznata je po svojim filantropskim aktivnostima.

Prema procentu donacija u odnosu na ukupno bogatstvo zauzima prvo mesto među bogatašima ženskog pola na listi novinsko-izdavačke kuće “Konde nast”.

Pet najimućnijih
1 Kristi Volton, SAD, 37,9 milijardi dolara. “Volmart”, maloprodaja, “First solar”, solarna tehnologija
2 Elis Volton, SAD, 31,1 milijarda dolara. “Volmart”
3 Lilijan Betankur, Francuska, 28,2 milijarde dolara. “Loreal”, kozmetika 4 Žaklin Mars, SAD 21,3 milijarde dolara. “Mars.inc”, slatkiši
5 Iris Fontbona, Čile, 19,9 milijardi dolara. “Antofagasta”, rudnici bakra, “Plava laguna”, turizam (Hrvatska), “Kvinenko”, industrijsko-finansijski konglomerat

Sa druge strane, “proslavila” se i izričitim odbijanjem da se priključi akciji “50 odsto” koju su Bil Gejts i Voren Bafet pokrenuli najpre među američkim, a zatim i među svetskim bogatašima, i u kojoj se ovi obavezuju da će za života ili nakon smrti najmanje 50 odsto svog bogatstva donirati, odnosno zaveštati u humanitarne svrhe. Zbog toga je u jednom trenutku požnjela dosta kritika, mada ovo odbijanje samo po sebi ne mora da znači ništa drugo do da želi da zadrži punu slobodu odlučivanja o svom novcu i da ni na šta neće unapred da se obavezuje.

Poznato je, međutim, i da je tokom predizbornih kampanja velikodušnim prilozima pomagala republikanske političke kandidate, između ostalog i Arnolda Švarcenegera, koji je svojevremeno kao guverner Kalifornije stavio veto na jedan od zakonskih predloga kojima se “Volmart” protivio i koji je zbog toga često nazivan “Volmartov zakon”.

Izvor: Blic

Pogledajte još