"Mobi 63" postiže rekordnu cenu?

U Agenciji za privatizaciju, u sredu, 26. jula biće otvorene obavezujuće ponude za prodaju kapitala mešovitog srpsko−austrijskog preduzeća „Mobi 63“ i druge licence za mobilnu telefoniju u Srbiji, saznao je Tanjug u Agenciji za privatizaciju. Javno nadmetanje za prodaju tog preduzeća, čija je početna cena 800 miliona evra, biće održano 31. jula.
Javno nadmetanje za „Mobi 63“ biće održano pred televizijskim kamerama, u direktnom prenosu, i toga dana će biti postignuta nesumnjivo najveća cena u istoriji privatizacije u Srbiji, od 5. oktobra 2000. godine, jer će svako podizanje ruke učesnika aukcije značiti za 20 miliona evra veću ponudu iznad početnih 800 miliona evra. Do sada je najveća cena u privatizaciji ostvarena u prodaji društvenog kapitala Duvanske industrije Niš, 2. septembra 2003. godine, kada je „Filip Moris“ platio oko 518 miliona evra za tu domaću fabriku duvana, objašnjeno je u Agenciji. Prema najavi ministra privrede Predraga Bubala, tri najbolje ponude ući će u drugi krug i njihovi predstavnici će pred TV kamerama moći da poboljšavaju svoju cenu.
U Agenciji za privatizaciju je 19. maja ove godine, zajedno sa Agencijom za telekomunikacije sproveden pretkvalifikacioni postupak na osnovu pristigle neophodne dokumentacije za aukciju „Mobi 63“ i tada je pristiglo deset ponuda najpoznatijih svetskih kompanija, koje se bave mobilnom telefonijom. Tada, 19. maja, pretkvalifikacioni postupak nije prošla „Diskaunt investment korporejšn“ iz Izraela, a u međuvremenu je odustao „Mobajl Tele Sistems“ (MTS) iz Moskve, iako je prošao pretkvalifikacije. Za sada su u konkurenciji za kupovinu „Mobi 63“ ostale javne ponude osam kompanija: „Telenor ASA“ iz Norveške, „Tele 2 AB“ iz Švedske, „Frans Telekom“ iz Francuske, „Oraskom Telekom Holding“ iz Egipta, „Dojče Telekom“ iz Nemačke, „Etisalat“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, „Telia Sonera“ iz Švedske i „Mobilkom Austrija AG“ iz Austrije. Agencija za privatizaciju i Agencija za telekomunikacije 28. aprila objavile su međunarodni tender u dnevnim listovima „Politika“ i „Fajnenšel tajms“, u kome je određena minimalna cena 800 miliona evra za učešće na tenderu za prodaju kapitala „Mobi 63“ i druge licence za mobilnu telefoniju u Srbiji. (“Pregled”)

Pogledajte još