Slavica Đukić Dejanović: Spinovana priča o insulinu

Treba da se rešava problem, a ne da se veštački izmišlja, navela je ministarka zdravlja.

Ona navodi da će apoteke sutra potpisivati ugovore, zahvaljujući kojima će insulin da se nađe na rafovima do kraja nedelje.

"Nije ga bilo zato što su javne nabavke problem nekih apoteka, njima je problem da poštuju zakon. Obratila sam se Gradu Beogradu i želela da zajedno rešavamo problem, i mi smo imali razgovor sa apotekama, i pomogli im da urade postupak koji je neophodan. Apoteka mora da bude snabdevena. Sve druge stvari su sekundarne“, rekla je Đukić Dejanović i istakla da je Zakon o javnim nabavkama na snazi od 2008. godine i da joj nije jasno kako se neke ustanove nisu snašle.

Ona kaže da insulina u državnim apotekama neće biti "još koji dan", a da se na recept može dobiti u privatnim apotekama.

Dušan Milisavljević, predsednik Odbora za zdravlje u Skupštini Srbije, veruje da se radi o greški republičke vlade.

"Ministarka priča o insulinu, nije samo to problem. Više od 70 lekova ne možete naći u apotekama. Problem je nastao uštedama, obećanjima, dugo najavljenim centralizovanim nabavkama, i to je skupštinska većina izglasala krajem godine. Kada je trebalo da se krene sa primenom...kažem vam da su shvatili da to ne ide tako i da moraju da promene uredbom vlade“, kaže Milisavljević.

Momčilo Babić, direktor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja kaže da Milisavljević "karikira" i da već deset godina apotekarske ustanove ne primenjuju zakon o javnim nabavkama. On dodaje da primena zakona nema veze sa centralizovanim nabavkama.

Babić dodaje da neće da nema nikome za šta da se izvinjava.

"Tek 15. maja smo dobili iz Apotekarske ustanove Beograd da neki lekovi fale. Sutra počinje inspekcija. To je ustanova u kojoj se osam milijardi lekova nabavi godišnje. I to bi trebalo u skladu sa zakonom, ali se on ne primenjuje. To je problem. Onaj ko neće da primenjuje zakon mora da snosi posledice“, kaže Babić.

"Ovo je veštački storena kriza zbog nepoštovanja zakona" , rekao je Babić.

Izvor: Mondo

Pogledajte još