Skupština Vojvodine danas o deklaraciji

O tekstu Predloga deklaracije pre sedam dana raspravljao je i Odbor za pitanja ustavno – pravnog položaja Pokrajine, koji je većinom glasova, (10 za i 4 protiv, dok predstavnik DS nije učestvovao u glasanju), prihvatio tekst dopunjen sa pet amandmana Saveza vojvođanskih Mađara i jednim amandmanom Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Deklaracija je bila i povod za održavanje protesta “Stop cepanju Srbije” 12. aprila, koji su organizovale pojedine studentske i sindikalne i nevladine organizacije, a podržale opozicione stranke u pokrajinskom parlamentu.

Predsednik poslaničkog kluba Demokratske stranke u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković izjavio je da Deklaracija nema samo političku težinu nego je, kako je kazao, u nju ugrađen i dignitet struke, jer su u radu Odbora koji je prihvatio tekst Deklaracije učestvovala i četiri profesora upravnog i ustavnog prava.

Novaković je rekao Tanjugu da misli da opozicija ima razloga da na današnjoj sednici Skupštine AP Vojvodine podrži Predlog deklaracije.

Smisao Deklaracije je da zaštiti dostignuti stepen autonomije Vojvodine. Ona štiti prava građana Autonomne Pokrajine Vojvodine i u tom smislu mislim da opozicija ima razloga da podrži Deklaraciju“, smatra Novaković.

Predsednik Saveta za Vojvodinu Srpske napredne stranke i predsednik odborničkog kluba SNS u pokrajinskoj skupštini Igor Mirović rekao je da je za tu stranku Deklaracija u potpunosti neprihvatljiva.

Mirović je naglasio da je Deklaracija opasna po interese građana Vojvodine i da je opozicija u pokrajinskom parlamentu jedinstvena po tom pitanju, dodajući da će se SNS protiv Deklaracije boriti svim sredstvima koja joj omogućavaju Ustav i zakoni Republike.

Poslanica Srpske radikalne stranke Marijana Četojević izjavila je da ta stranka neće podržati Deklaraciju jer, kako je kazala, taj dokument ne bi trebalo da se nađe na dnevnom redu skupštine pošto se “radi o pojedinačnim mestima koja ne zaslužuju da nose pompezni naslov – deklaracija“, rekla je Tanjugu Četojevićeva.

U SRS, prema njenim rečima, smatraju da takve pojedinačne stvari treba da se rešavaju dijalogom predsednika Skupštine AP Vojvodine i predsednika Srbije ili između dva nivoa pokrajinske i republičke vlade.

Ona ocenjuje da pokrajinska vlast Deklaracijom pokušava da podigne tenzije kako bi, kako je rekla, “pokušali da sakriju svoje nerentabilno i neracionalno poslovanje, neracionalan javni sektor, javna preduzeća i fondove“.

Pored Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, pokrajinski parlament će raspravljati o još dve tačke dnevnog reda: Izveštaj o poslovanju za 2012. godinu Fonda za podršku investicija u Vojvodini – “Vojvodina Investment Promotion – VIP” i Izveštaj o poslovanju za 2012. godinu Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta.

Izvor: Tanjug/Mondo