Vestervele sastanke počeo u 8.30

Odmah nakon sastanka sa Tomislavom Nikolićem, Vestervele je razgovarao u Ministarstvu spoljnih poslova sa Ivanom Mrkićem, a već oko 10 časova je otišao peške do zgrade Vlade Srbije, gde je počeo sastanak s premijerom Ivicom Dačićem.

Obraćanje šefa nemačke diplomatije novinarim aočekuje se oko 11 časova.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević je za B92 posetu Vestervelea ocenio kao dobar znak nakon pregovaračkog procesa.

On je u Kažiprstu B92 rekao da misli da je nemački diplomata u Srbiju došao s dobrim namarama i da će se složiti sa naporima Srbije da se otvoreno zalaže za primenu sporazuma, kao i da se konačno reši to pitanje.

Mi smo ispunili sve na šta smo se obavezali. U Vladi niko nije spreman da sada prihvati nešto novo, nepovoljnije, u odnosu na ono što je već prihvaćeno, dodao je on.

Vestervele je u nedelju doputovao u posetu Srbiji, a na beogradskom aerodromu ga je dočekao potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Po dolasku, Vestervele je rekao da je u Briselu postignut istorijski sporazum Beograda i Prištine, ali da je sada važno da on bude sproveden.

Vestervele je rekao da je optimista u pogledu dodeljivanju datuma za početak pregovora Srbije o prijemu u EU. On je dodao da je glavni preduslov za to početak sprovodjenja briselskog sporazuma, ali da to ne mora da ide odjednom, nego da može ići i korak po korak.

Vučić je rekao da je po prirodi pesimista, ali da veruje da je Srbija ipak zaslužila da u junu dobije datum početka pristupnih pregovora sa EU.

Posle razgovora sa srpskim zvaničnicima, Vestervele će otputovati u Prištinu, na razgovore s predstavnicima kosovskih vlasti.

Beta

Pogledajte još