Njujork tajms: Beogradska dobrodošlica za Bajdena

BEOGRAD, 21. maja 2009. (Beta) - Svega 15 meseci posle demonstracija u kojima je zapaljena zgrada ambasade SAD u Beogradu, potpredsednik SAD Džozef Bajden dočekan je u tom gradu uz počasnu gardu i intoniranje američke himne, piše danas Njujork tajms.

To je iznenađujuće, ali ilustrativno za ono što se događa u Srbiji čiji se građani sve više okreću normalnom životu, posle decenija sukoba, dodaje američki list.

Navodeći da su potpredsednik SAD Džozef Bajden i predsednik Srbije Boris Tadić pred novinarima govorili o prilici za nove, konstruktivne odnose SAD i Srbije, NYT dodaje da se takav stav uočava i na ulicama Beograda. Beograđani su preokupirani okončanjem izolacije i ekonomske stagnacije zbog kojih je Srbija zaostala za drugim bivšim komunističkim zemljama koje su postale članice EU, piše list.

Posle proglašenja nezavisnosti Kosova mnogi analitičari strahovali su da će se Srbija okrenuti radikalima, ali su birači ponovo izabrali prozapadnog kandidata Borisa Tadića za predsednika, svega nekoliko dana nakon proglašenja kosovske nezavisnosti, a nekoliko meseci kasnije njegova Demokratska stranka na izborima je osvojila najviše mesta u parlamentu, dodaje list.

Pogledajte još