Sindikati najavljuju: Štrajk prosvetara možda u septembru

"Potpuna obustava rada počeće prvog dana nove školske godine i trajaće sedam dana", rekao je predsednik tog sindikata Slobodan Brajković na konferenciji za novinare i naveo da SRPS ima oko 20.000 članova.

On je upozorio na veoma lošu materijalnu situaciju prosvetara jer, kako kaže, 30 odsto zaposlenih nema zagarantovanu zaradu. To je osnovni razlog za korekciju koeficijenata kako bi odnos najjednostavnijeg i najsloženijeg rada bio 1:3, kao i pre zamrzavanja plata, rekao je Brajković.

Sada je taj odnos 1:1,95 i 1:2,03, rekao je on i naveo da je minimalna cena rada pala za 54 odsto u odnosu na 2008. godinu. Prema zahtevu tog sindikata, do kraja ove godine koeficijenti bi trebalo da budu korigovani za devet odsto, u 2014. za isto toliko procenata, a u 2015. za 9,5 odsto.

Kako je rečeno na konferenciji, ovaj sindikat je nezadovoljan što nisu uvažene njihove primedbe na nove zakone o osnovnoj i srednjoj školi i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji su u pripremi.

Sindikat traži da se broj učenika u odeljenju smanji na 25, da se model finansiranja po uceniku odloži do 2020. godine, da se spisak tehnoloških viškova sačini do polovine jula, a ne u septembru, ali ti zahtevi nisu uvaženi.

"Takođe, smatramo da je neprihvatljiva odluka da zaposleni u prosveti moraju da idu u penziju sa 40 godina radnog staža ili sa 65 godina života", rekao je generalni sekretar Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zdravko Kovač.

''Time će za dve godine oko 5.000 ljudi morati da ode iz prosvete'', rekao je Kovač, smatrajući da će to biti priličan trošak za državu.

Govoreći o problemima u obrazovanju, predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić ukazao je da je ključno to što, kako kaže, država ne želi da izdvaja za obrazovanje.

"Profesor je plaćen ispod republičkog proseka, dok je 2008. godine imao za 30 odsto platu veću od prosečne", rekao je Sokić zamerajući Ministarstvu prosvete što, kako je rekao, dozvoljava da novac za obrazovanje "skreće" u druga ministarstva.

Izvor: Tanjug via B92

Pogledajte još