HTV: Smenjen urednik zbog kršenja izborne tišine

Novokmet je smenjen zato što je HTV sinoć pet minuta pre zatvaranja birališta objavio prve izlazne ankete i tako prekršio izbornu tišinu.

Podsetimo, po hrvatskom zakonu je zabranjeno objavljivati rezultate izbora sve do 19 sati, odnosno dok su otvorena birališta. Ovo nije prvi put da HTV krši predizbornu tišinu. Na parlamentarnim izborima 2011. DIP je oštro upozorio HTV jer je u emisiji "Izbori 2011." na izborni dan emitovao materijale i sadržaje u kojima su političke stranke, nezavisne liste i kandidati predstavljali svoje programe u sklopu parlamentarnih izbora.

Upravo je na svojim stranicama 15. aprila HRT objavio Pravila o postupanju HRT-a tokom lokalnih izbora 2013. , a pod tačkom 8. nalazi se pravilo, koje je, Novokmet prekršio:

8. U periodu izborne tišine, koja počinje završetkom izbornog reklamiranja, a završava na dan održavanja izbora u 19 sati - HRT će se suzdržati od objave ishoda ispitivanja javnog mnjenja o raspoloženju birača, posebno o glasačkim namerama, o izlasku na izbore ili odustajanjem od njega i da će u svojim programima postupati u skladu sa zakonom.

Izvor: Večernji list

Pogledajte još