Ješić: Mali farmeri pre Al Dahre

Ješić je na skupu posvećenom finansiranju projekata u agrobiznisu rekao da je državno zemljište trenutno najveći razvojni resurs Srbije, jer može da omogući mladima da ostanu u svojim sredinama i dobiju posao.

"Mi više verujemo u male farmere nego u Al Dahru, PIK Bečej ili PKB", rekao je Ješić i ocenio da će, ako država bude otudjila državno poljoprivredno zemljište, doći do ukrupnjavanja poseda od strane pojedinaca.

Prema njegovim rečima, država bi trebala da kroz bespovratna sredstva omogući malim farmerima da postanu srednji, a srednjima da postanu veliki proizvodjači.

Ješić je rekao da su upravo iz tog razloga najnoviji konkursi Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu namenjeni malim proizvodjačima, i to po principu bespovratnih sredstava u visini do 60 odsto projekta.

"Slabljenjem preradjivačke industrije u Vojvodini, izgubili smo i deo primarne proizvodnje u nekim sredinama i radnu snagu. Naš cilj je da u saradnji s lokalnim samoupravama obezbedimo lokacije i kasnije preko Fonda za promociju investicija Vojvodine (VIP fond) privučemo investitore", rekao je Ješić.

Direktor VIP Fonda Aleksandar Stojkov rekao je da je veliki broj transakcija u oblasti poljoprivrede ispraćen od strane medjunarodnih finansijskih institucija, poput Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Medjunarodne finansijske korporacije (IFC).

"Kada je u evrozoni kriza, a znamo da investitori dolaze iz tih zemalja, važno je da oni znaju da na raposlaganju imaju razvojna sredstva koja mogu da isprate njihove investicije", rekao je Stojkov.

Prema podacima VIP Fonda, EBRD je do sada uložio 300 miliona evra u srpski agrar, a IFC oko 200 miliona dolara. Jedan deo tih plasmana izvršen je preko komercijalnih banaka koje posluju u Srbiji.

"Oko dve milijarde evra stranih ulaganja ušlo je u agrobiznis. Oko 50 kompanija radi u ovom sektoru i zapošljava oko 12.000 ljudi. Pregovori s nekim kompanijama su u toku, vrednost projekata je oko 30 miliona evra i nadam se da će doći do njihove realizacije"
, rekao je Stojkov.

Panel "Mogućnost finansiranja projekata u agrobiznis sektoru" zajednički su okvir kongresnih aktivnosti 80. Medjunarodnog poljoprivrednog sajma koji su organizovali VIP Fond i Kredi agrikol banka Srbija.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još