Tinejdžerka izmislila uređaj koji puni mobilni za 20 sekundi

Za “Superkondenzator” (Supercapacitor), kako je svoj superbzi punjač baterije nazvala pronalazačica, 18-godišnjakinja iz Saratoge osvojila je 50.000 dolara na “Intelovom međunarodnom sajmu nauke i inženjerstva”, nedavno održanom u Feniksu.

Zahvaljujući novom uređaju, više nećemo morati da čekamo satima da nam se telefon napuni. Na znatno manji prostor staje više energije nego u tradicionalne telefonske baterije, a punjenje mnogo duže traje.

Eša Kare je do sada koristila svoj “Superkondenzator” samo za napajanje svetlećih dioda (LED), ali predviđa blistavu budućnost u kojoj će njen izum služiti za napajanje mobilnih telefona, automobila, odnosno bilo kog drugog uređaja koji radi na baterije koje se pune.

Eša, koja namerava da studira na “Harvardu”, izjavila je za “CBS San Francisko” da je ovo samo početak i da ima u planu još mnoge uzbudljive stvari.

– Baterija mobilnog mi se svaki čas prazni – izjavila je ona za NBC Njuz, odgovarajući na pitanje novinara šta ju je navelo da se pozabavi tehnologijom skladištenja energije.

Eša ističe da joj je intenzivno proučavanje nanohemije omogućilo da maksimalno smanji dimenzije svog izuma i da rad u nano okvirima omogućava ostvarivanje značajnog napretka u veoma različitim oblastima.

“Superkondenzator” je fleksibilan i sićušan, sa ciklusom od 10.000 punjenja, što je deset puta više nego sa običnim baterijama.

Zbog činjenice da je jedna tinejdžerka uspela da smisli nešto što nije uspelo nijednoj multinacionalnoj korporaciji, Eša je preplavljena ponudama, između ostalog, obratila joj se i kompanija “Gugl” da bi ispitala na koji način ona namerava da promeni izgled baterije mobilnog telefona.

Auto koji se sam pokreće

Devetnaestogodišnji Jonut Budisteanu iz Rumunije osvojio je, na ovogodišnjem Internacionalnom sajmu nauke i tehnike kompanije Intel, prvu nagradu u iznosu od 75.000 dolara za upotrebu veštačke inteligencije u stvaranju održivog modela automobila, koji se sam pokreće, saopštili su danas organizatori.

Sa 3-D radarom i postavljenim kamerama, Jonut je kreirao realan dizajn za automatski kontrolisan automobil, koji je u stanju da detektuje saobraćajne trake na putu, kao i položaj automobila u realnom vremenu. Cena proizvoda je 4.000 američkih dolara, navodi se u saopštenju kompanije Intel.

Tajna tamne materije

Sedamnaestogodišnji Henri Lin iz Šreveporta, u Los Andjelesu, takodje je dobio nagradu Intelove Fondacije mladih naučnika u iznosu od 50.000 dolara. Simulirajući hiljade klastera galaksija, Henri je pružio naučnicima nove dragocene podatke, omogućavajući im da bolje razumeju misterije astrofizike: tamnu materiju, tamnu energija i balans izmedju zagrevanja i hladjenja najmasivnijih objekata univerzuma.

Ove godine, oko 1.600 mladih naučnika odabrano je da se takmiči u okviru Intelovog Internacionalnog sajma nauke i tehnike, a učesnici su selektovani iz 433 partnerska sajma iz više od 70 zemalja, regija i teritorija.

(Izvor: Blic )