Milan Bačević: Srbija je poentirala sa Trepčom

"Veliki uspeh ove vlade je što je pronašla nekog ko razume šta je Trepča i kakvi su odnosi. Sva ruda koja se eksploatiše u Trepči se vadi izvan administrativne granice Kosova i Metohije", rekao je Bačević.

Na pitanje da li reakcije iz Prištine, koja traži objašnjenje od ambasade SAD-a može da zaustavi sprovođenje ugovora, Bačević odgovara.

"To ne može ništa da promeni. Ja bih bio zadovoljan i kada bi se neko sa Kosova pojavio i pokazao da je obezbedio otvaranje radnih mesta. Bilo u mestima gde žive pretežno Srbi, bilo u mestima gde žive Albanci. Zato mislim da je ovaj ugovor dobar i za Srbe ali i za Albance. Jer Trepča postoji i u Južnoj Mitrovici gde nema Srba. A Albanci tamo vape za poslom", naveo je Bačević.

On je objasnio da je problem u kosovskoj Agenciji za privatizaciju koja je prodale sve firme na Kosovu a da ni para od te prodaje nije došla u srpski budžet.

"Malo je tih para došlo i u kosovski budžet. Oni su prodali Pećku pivaru za 10 miliona evra a realna vrednost joj je bila 120 miliona. Prodali su i pet firmi iz sastava Trepče u Južnoj Mitrovici koje sada ne rade.Ukupno u kosovski budžet se slilo 265 miliona evra od prodaje svih preduzeća a samo ovaj posao sa Trepčom će doneti više para", smatra Bačević, dodajući da je ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa NGP-om najbolje rešenje i za srpsku i za albansku stranu.

Bačević je podsetio da je ovaj ugovor sa NGP-potpisan posle njegove posete državi Ilinois i SAD-u.

"NGP nije potpisao ovaj ugovor bez znanja Stejt departmenta i guvernera Ilinoisa.Samo potpisivanje ovog ugovora sa Trepčom znači da imamo moćnog zaštitnika koji može da nam pomogne i politički", kaže Bačević.

Izvor: b92

Pogledajte još