Usvojena Deklaracija o Vojvodini

Za usvajanje deklaracije glasalo je 75 poslanika vladajuće koalicije koju čine Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, a protiv je bio 21 poslanik opozicije.

Obrazlažući potrebu usvajanje deklaracije, predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić rekao je da Vojvodina neće ćutati, već će i dalje insistirati na poštovanju svojih ustavnih i zakonskih prava.

Pajtić je odbacio optužbe opozicionih poslanika da deklaracija poziva na separatizam, nazvavši ih besmislenim i uvredljivim.

Predsednik vojvođanske vlade je istakao da o nadležnostima pokrajine ne može da se pregovara i da mora da se ispoštuje sve što je zagarantovano Ustavom Srbije.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Igor Mirović imao je potpuno drukčiji stav, a prema njegovim rečima, stranka kojoj pripada “bori se protiv stvaranja nezavisne države Vojvodine”.

Prema rečima Mirovića, deklaracija je opasan politički pamflet, koji sadrži neke više ili manje opasne teme.

Najopasnija je namera da se delimo, rekao je Mirović, koji je Pajtiću zamerio zbog toga što o ugroženim pravima Vojvodine nije govorio dok je na vlasti u Srbiji bila Demokratska stranka.

Izvor: Kurir