Žega ubrzala berbu maline

Berbu maline na oko 4.100 hektara u Zlatiborskom okrugu ubrzale su ovih dana visoke temperature tako da je preostalo da se berba privede kraju i u planinskim predelima te regije.
Predsednik Upravnog odbora hladnjačara Srbije, Rade Ljubojević, koji je odnedavno i predsednik Svetske organizacije proizvođača i prerađivača maline, u izjavi Tanjugu ističe da je uz nešto slabiji prinos, ovogodišnja malina izuzetno dobrog kvaliteta i da su otkupne cene koje su dostizale 70 dinara po kilogramu prihvatljive za proizvođače. „Početkom avgusta znaćemo i konačne podatke o otkupljenim količinama maline, ali moja preporuka hladnjačarima je da prave godišnje ugovore sa partnerima u inostranstvu i malinu izvoze kontinuirano odmah posle prerade, ne čekajući neke navodno bolje uslove prodaje“, kazao je Ljubojević. 
Prema njegovim rečima, berbu maline pratila je i agresivnija pojava nakupaca, koji su bez sankcija nadležnih državnih organa „vršljali“ po malinjacima sa gotovim novcem i bez ikakvih obaveza prema državi i proizvođačima uticali na otkupnu cenu. (“Pregled”)

Pogledajte još