Komšijske peripetije, vol. 1 - Čuvaj alat od bližnjeg svog

Za trenutak mi je bilo žao čoveka, ali onda sam se setio da mi je kod njega (nadam se) i obična, ručna testera. Pa nek se snađe kad je izgubio ubodnu. Uostalom, zašto ne čuva moje stvari?
Sve to me je podsetilo na još jedan alarmantan i frapantan podatak. Pre više od dva meseca pozajmio sam mu i čekić, klješta, bušilicu i sve burgije koje imam, a nedugo zatim i šrafcigere, francuske ključeve, merdevine, bonsek, pomenutu ručnu testeru i glimericu. Kad malo bolje razmislim, nisam siguran da u kući imam bilo šta od svog rođenog alata! Nisam više mogao da glumim ljubaznost. Taj neodgovorni gad koji ne poštuje tuđe zaslužio je oštar pristup:

- Je li komšo, a šta bi sa onim silnim alatom koji ti dadoh pre mesec-dva? Dobro, možda je bilo i manje. I nije baš bio silan alat, ali bilo je tu nekoliko alatki... tri-četiri, sigurno. Možda.

Gledao me je, sa nekom mešavinom iznenađenja i neverice. Nije navikao na ovoliku iskrenost.
- Ma ne brini ništa, sve je na sigurnom! Čim završim, vraćam. Nego, kad planiraš da nabaviš tu ubodnu testeru? Ne mogu da radim ručnom, čoveče, shvati me!
Dakle, ovo je vrhunac bezobrazluka! Jednu mi je izgubio, uništio, poklonio sestriću za drugi rođendan ili nešto slično, a sada dolazi da me pita kada JA MISLIM DA NABAVIM DRUGU!
E, sad ćeš da dobiješ svoje, mislim se ja. I kažem mu direktno:
- Znaš šta, komšo, nisam baš planirao tu nabavku u skorije vreme...
Čelično-prekorni pogled prvog komšije u nevolji koga se upravo spremam da ostavim na cedilu me je pokolebao.
- ... osim ako ti stvarno nije toliko hitno?
- Hitno, nego šta nego je hitno! Pa zar bih dolazio kod tebe da nije? Znaš i sam.
- U pravu si. Znaš šta, da ti ja dam pare, pa da ti odeš i kupiš ubodnu testeru koja ti odgovara?
- Dobro, kakav si to čovek, komšija? Nemam vremena, frka je, kad ti kažem. Idi bre kupi mi... ovaj, kupi neku pristojnu testeru, nisam ja baš toliki profesionalac pa da biram!
Opet sam morao da priznam da je u pravu i pokunjeno sam otišao u najbližu prodavnicu alata. Ali zato sam mu kupio samo dva paketa testerica, pa nek vidi šta će. Nisam ja crveni krst! A ni polumesec. To će ga naučiti pameti. Bar dok mu ne zatreba električna šrafilica.

Pogledajte još