Sedam namirnica koje bi trebalo da jedemo svakog dana

Jogurt – pomaže jačanju imunološkog sistema i takođe pruža zaštitu od kancerogenih supstanci. Neki jogurti sadrže probiotike, koji se bore protiv štetih bakterija u telu. Možete ga uzimati sa voćem i medom, kao brzi zalogaj ili za doručak, a može poslužiti i za pripremu raznih sosova.

Paradajz – ovo povrće puno je antioksidansa likopena koji smanjuje rizik od raka pluća, prostate, bešike i želuca.

Orah – sadrži više omega-3 masnih kiselina nego losos, ali i više protivupalnih polifenola nego crveno vino. Dobra zamena su mu bademi ili kikiriki, a možete ga konzumirati u raznim vrstama salata, u integralnom keksu i slično.

Spanać – bogat je izvor omega-3 i folne kiseline koja pomaže u smanjenju rizika od bolesti srca, srčanog udara i osteoporoze. Folna kiselina takođe poboljšava dotok krvi u niže delove tela, što može pomoći kod impotencije.

Zob – ova žitarica puna je vlakana koje smanjuju rizik od bolesti srca. Možete je uzimati sa mlekom, kao zobenu kašu, u jogurtu ili salatama.

Šargarapa – puna je karotenoida, skupa žutih, crvenih i narančastih pigmenata u prirodi prisutnih u listovima, plodovima i cvetovima voća i povrća. Pomažu u borbi protiv raka i umanjuju rizik od raznih upala ali i astme i artritisa.

Borovnica – bogata antioksidansima koji pomažu u prevenciji raka i dijabetesa, poboljšavanju pamćenja i koncentracije. Osim toga sadrži i vitamine A i C koji održavaju kardiovaskularno zdravlje.

(Izvor: Metro, Novi magazin)