Dačić: Progutali smo najveću žabu

"Potrebno nam je članstvo u Evropskoj uniji zbog kredibiliteta, treba nam još jedna zvezdica", rekao je premijer sinoć na RTS.

Dačić je rekao da je njegova nedavna poseta Americi bila uspešna i da kao iskusan političar može da proceni "da li se nešto radi reda radi".

"Očekujem podršku u političkom i u ekonomskom smislu. Ove nedelje Nikolić i Vučić putuju u Rusiju, od Nemačke smo dobili obećanje za investicije od milijardu evra, želimo investitore iz arapskih zemlaja, Kine, Japana... Važno je da imamo aktivan odnos", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, odavno se nije desilo da je neki nemački zvaničnik došao u prijateljsku posetu Srbiji i da je zato važna poseta šefa diplomatije te zemlje Gvida Vestervelea, koji nije doneo nikakav novi uslov, već ohrabrenje Srbiji da ne stane na pola puta i da idemo dalje ka EU.

Dačić je ponovio da je dobijanje datuma izuzetno važno, da su ga o tome pitali i američki potpredsednik Džozef Bajden, koji smatra da je to ključna stvar i da će Srbija potom postati magnet za investitore, a da u Arapskim Emiratima stalno pitaju da li se Srbija približava EU.

Dačić je odbacio kritke da je vlada malo pažnje u prethodnom periodu poklanjala ekonomiji.

Na pitanje šta će vlada da uradi da bi se stvorilo stabilno političko i ekonomsko okruženje, Dačić je rekao da, ako je vlada mogla da "proguta tu najveću žabu, zašto i ostalo ne bi mogla da uradi brzo". Za to nema opravdanja, zaključio je Dačić.

"Ja nisam ministar ekonomije, ovde se uvek pokušavalo sa tezom da je glavni predsednik ili neko drugi, a da premijer treba da se bavi samo ekonomijom. Vlada je ta koja utvrđuje i vodi spoljnu i unutrašnju politiku, slažem se da treba veću pažnju da posvetimo tome, ali ne možemo i Vučić i ja i svi da se bavimo samo ekonomijom", ukazao je premijer.

Dačić je dodao da će osnovni zadatak vlade u narednom periodu biti otvaranje novih radnih mesta, a da toga nema bez investicija, a njih nema bez stabilne političke situacije.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još