Brisel: Završen trojni sastanak, sutra nastavak


Sastanak visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton sa predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem počeo je oko 18.40 u Briselu, saopštila je danas portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič.

Pre susreta sa Tačijem, Ešton je razgovarala sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Portparolka Eštonove Maja Kocijančič rekla je ranije novinarima da očekuje da se dve strane večeras dogovore o konkretnim koracima, kako bi se briselski sporazum što pre primenio.

"Implementacija je apsolutno ključna”, izjavila je Kocijančič uoči nove runde briselskog dijaloga u kabinetu visoke predstavnice koja će početi danas popodne.

Ona je rekla da je nakon što su Dačić i Tači parafirali sporazum u aprilu neophodno usvojiti akcioni plan koji će sadržati konkretne korake za njegovu primenu i da će Ešton učiniti sve što može da se to postigne.

Kocijančič je, takođe, napomenula da bi radna večera mogla da potraje do kasno u noć.

Tači: S Dačićem o terminima i akterima za primenu sporazuma Hašim Tači izjavio je uoči nove runde dijaloga da će sa Ivicom Dačićem razgovarati o "vremenskom okviru" za primenu sporazuma koji su njih dvojica parafirali u aprilu. "Razgovaraćemo o vremenskim okvirima za primenu sporazuma i akterima koji ce biti ukljućeni u ovaj proces", rekao je Tači ulazeći u zgradu Službe za spoljne poslove Evropske unije (EEAS)

.
Iz izvora u Evropskoj komisiji saznaje se da ova runda neće, kao neke prethodne, moći da se produži na sledeći dan jer Ešton u sredu ujutru mora da podnese Evropskom savetu detaljan izveštaj o Siriji.

Isti izvori kažu da je verovatno da će se Dačić i Tači još jednom sastati u Briselu pre nego što Savet EU 28. juna odluči da počnu pregovori o pridruživanju sa Srbijom.

Dva sastanka na nivou radnih grupa posvećena primeni sporazuma, koja su održana u međuvremenu, protekla su bez dogovora o implementaciji, mada je šef beogradskog ekspertskog tima Dejan Pavićević rekao da je tokom razgovora prošlog petka došlo do približavanja stavova u vezi sa energetikom i telekomunikacijama.

"Primena sporazuma je od ključne važnosti za nastavak procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine"
, istakla je Kocijančič i podsetila da je to važno i zbog uslova koje je Evropski savet postavio Srbiji kako bi ove godine počela pregovore o pridruživanju EU.

Premijer Dačić izjavio je da se od Beograda očekuje da do kraja sedmice napravi plan primene briselskog sporazuma, u kojem će biti navedeni rokovi i radnje koje će se završiti u odredjenom periodu.

Kosovska skupština da donese zakon o amnestiji

Prema njegovim rečima, potrebno je dogovoriti i šta se sve dešava u vakuumu koji će postojati dok se ne konstituiše Zajednica srpskih opština i da je zato traženo da se formira pripremni tim, da kosovska skupština donese zakon o amnestiji. "Interes Srbije je da se implementira ono što smo se dogovorili i dobijemo datum za početak pregovora", zaključio je Dačić.

"Govorimo o načelnim rokovima. Plan je potreban da bi neko mogao da zaključi da nešto ozbiljno radimo. Bez plana implemantacije, a to se pored ostalog odnosi na policiju, pravosuđe i odredjene rokove, ne možemo da očekujemo nemačku saglasnost za dobijanje datuma za početak pregovora", rekao je Dačić za RTS pred današnji sastanak.

On je naveo da će biti formirana radna grupa koja će taj plan pripremiti i podvukao da je Beograd parafirao i potpisao sporazum, da u njemu stoji da je neophodan plan implementacije i da je to obaveza. Premijer je, međutim, precizirao da to ne podrazumeva da se do 28. juna implementira sve iz sporazuma, već da se na terenu vidi da se stvari kreću u tom pravcu.

Evropska komisija je u aprilu preporučila Savetu da otvori pregovore sa Srbijom, ali će konačnu odluku doneti šefovi država i vlada zemalja članica EU 28. juna u Briselu, i to na osnovu ocene o napretku u sprovodjenju sporazuma.

Izvor: Blic

Pogledajte još