Pada prvi direktor javnog preduzeća: Vučić smenjuje direktora EPS

Vučić namerava da promeni nekoliko direktora državnih firmi koje je na te pozicije postavila Srpska napredna stranka. Prvom čoveku EPS na dušu se stavljaju loši poslovni potezi, stalna putovanja po svetu, slaba posvećenost poslu, ali i problematični tenderi i kadar.

Obradović je na mesto generalnog direktora najveće domaće kompanije postavljen početkom septembra prošle godine. Nasledio je, kako je izjavio, tešku finansijsku situaciju.

- Verovatno je zbog toga zapošljavao „proveren“ i stručan kadar. Posao asistenta u njegovom kabinetu dobila je Dragana Milošević, kojoj u biografiji piše da je bila igračica u "Grandu", učesnica rijalitija "Farma", bivša devojka pevača Nemanje Stevanovića i članica informativne službe SNS - navodi sagovornik Kurira iz Vlade Srbije.

Putovanje u Brazil

Njegovi potezi, kako navodi, nisu bili adekvatni teškoj situaciji u EPS. Umesto štednje i zasukanih rukava u više navrata je putovao u Brazil, Češku, Poljsku, a u decembru je sa sindikatima dogovoreno da se radnicima isplati 13. plata! To znači da je isplaćeno oko 800 miliona dinara, a tada se znalo da će manjak EPS u novčanim tokovima na kraju godine biti oko 30 milijardi, kao i da će firma poslovati s gubitkom.

Velika afera bio je i tender za nabavku oko 14.000 paketića za Novu godinu, kada je posao dobila firma bliska Zoranu Bašanoviću, estradnom menadžeru.

- Istu ponudu za posao vredan oko 80 miliona dinara imale su još četiri firme, a jedna od njih se žalila. Tada je rukovodstvo EPS predložilo ovoj firmi da podele posao s Bašanovićem, ali ona nije pristala jer je potpuno bila u pravu. Sve to izazvalo je sumnju da je reč o nameštenom tenderu. Tender je propao i deca su ostala bez paketića - podseća sagovornik "Kurira", koji takođe ističe da je u Vladi Srbije s iznenađenjem dočekan Obradovićev predlog da EPS podigne kredit od 30 milijardi dinara.

Kredit od 300 miliona

- Iako se, pravdajući kredit, stalno pozivao na to da je Plan poslovanja odobrila Vlada Srbije, u tom dokumentu nije pominjano podizanje kredita od 300 miliona evra. Vlada nije dala saglasnost da se uzme toliki zajam. Mnogima u Vladi nije bilo jasno zašto nije predložio smanjenje rashoda i druge mere koje bi mogle da poboljšaju poslovanje i smanje eventualno zaduživanje - navodi naš sagovornik.

Bivša firma utajila porez

Obradović je jedno vreme bio i direktor predstavništva češke elektroprivredne kompanije ČEZ u Srbiji. U to vreme, prema izveštaju Poreske uprave, ova firma nije platila PDV od 1.653.681 dinar, zbog čega joj je naplaćena kamata od 614.680 dinara. Protiv Obradovića je, kako su preneli mediji, podneta prekršajna prijava.

Izvor: Kurir

Pogledajte još