Nemački poslanik: Podeljeni smo oko datuma za Srbiju

"Posle posete ministra Gida Vestervelea i izveštaja državnog ministra Mihaela Linka u Odboru za EU Bundestaga, stekao sam utisak da dve partije koje sačinjavaju nemačku vladu nemaju jedinstven stav. Čini se da je liberalna partija FDP, kojoj pripadaju ministar Vestervele i državni ministar Link, spremna za približavanje određivanju datuma za Srbiju kada bude sačinjen plan za implementaciju sporazuma. Pitanje je, međutim, da li će veći koalicioni partner biti spreman na to. CDU/CSU, partija nemačke kancelarke Angele Merkel, usporava proces i, čini se, nije zainteresovana da Srbija što pre dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU", navodi on, piše "Blic".

  • Da li je Srbija ispunila nemačke uslove za dobijanje datuma?

"Nije baš bilo koristi od toga što je Andreas Šokenhof, potpredsednik poslaničkog kluba CDU/CSU u parlamentu za spoljnu, odbrambenu i evropsku politiku, zajedno s kolegama otputovao u Beograd i predstavio spisak zahteva čije se ispunjavanje očekuje od Srbije. Nije gospodin Šokenhof taj koji postavlja uslove za početak pristupnih pregovora! Te uslove postavlja Evropska komisija."

  • Očekujete li primenu sporazuma na terenu?

"Što se tiče sporazuma s Kosovom, mislim da će biti teško realizovati primenu do juna. Utoliko je važnije da se pod hitno postigne dogovor o najavljenom planu implementacije, čime bi i jedna i druga strana dodatno pokazale svoju dobru volju. Što se pre omogući početak pristupnih pregovora, to bolje, jer su pregovori najefikasniji pokretač reformi."

  • Kakvu odluku Srbija može da očekuje od Bundestaga?

"Nemačka savezna vlada prvo treba da zatraži saglasnost Bundestaga s početkom pristupnih pregovora. Taj zahtev do sada nije upućivan Bundestagu. Mišljenja sam da bi pristupni pregovori sa EU podstakli napredak toliko neophodnog procesa normalizacije odnosa između Srbije i Kosova."

(Izvor: Blic - Aleksandra Mrkić)

Pogledajte još