Dunavom do Beograda plovi 70.000 turista

Od aprila do oktobra ove godine prestonica će "dočekati" čak 70.000 posetilaca iz Evrope i Severne Amerike, koji će u Beograd doploviti krstareći rekama. Iz Turističke organizacije glavnog grada očekuju da će ovo biti ubedljivo najunosnija sezona za nautički turizam, jer bi do Luke "Beograd" trebalo da stigne 550 brodova, pa će poseta biti i do 15 odsto veća nego lane.

Prosečni turisti koji Dunavom stižu u našu prestonicu su penzionerski parovi iz Nemačke, Švajcarske, Austrije, Francuske, Italije i Skandinavije. Ipak, za razgledanje i posetu Beogradu zainteresovani su i stariji Amerikanci i Kanađani, kojih poslednjih godina ima sve više. U Beograd dolaze na jedan dan, u sklopu tura do Crnog mora. Pre toga su već obišli Beč, Bratislavu, Budimpeštu.

- Turiste koji dolaze krstarenjima u glavni grad dočekujemo tradicionalno pogačom - kaže Jelena Stanković iz TOB.

- Oni u prestonici posećuju istorijske, kulturne i zabavne sadržaje, a među najposećenijima su Beogradska tvrđava, Hram Svetog Save, Muzej "25. maj", Knez Mihailova ulica, ali i mnogobrojni drugi lokaliteti. Sve vreme su u pratnji vodiča. Ove godine je posebno atraktivna Savamala. Iako ostaju samo jedan dan, većina je zainteresovana da proba srpske gastronomske specijalitete.

U Luci "Beograd" svakog dana rade i menjačnica, bankomat i prodavnica sa bogatim asortimanom suvenira, delikatesnih proizvoda hrane i pića. Posetioci na istom mestu mogu da pazare i srpske tradicionalne predmete i autentičnu narodnu nošnju sa ovog podneblja.

Ubedljivo najviše turista sa reka Beograd je "dočekao" prošle sezone. Tada je, za sedam meseci, u prestonicu pristiglo 480 brodova i oko 61.000 turista. Najviše posetilaca bilo je iz Kanade, Amerike, Nemačke i Velike Britanije, kao i iz Austrije, Francuske, Italije i skandinavskih zemalja.

Izvor: M.L. Janković za "Novosti"

Pogledajte još