Dugoročna prognoza: Tropske vrućine u avgustu, kiše više nego prošle godine

Kako kaže za "Politiku" Jasminka Smailagić, načelnik Odeljenja za klimatske prognoze u Klimatskom centru RHMZ Srbije, izgledi pokazuju da će najveće pozitivno odstupanje po mesecima biti tokom avgusta.

"Prevedeno na jezik laika, to znači da će avgust biti najtopliji mesec u letnjoj sezoni", pojašnjava ona.

Smailagići dodaje da se predviđa da će tokom juna, jula i avgusta broj tropskih dana, sa maksimalnom temperaturom iznad 30 stepeni Celzijusa iznositi od 28 do 44; u Beogradu oko 40, a u brdovito-planinskim predelima do četiri dana.

Broj tropskih noći (sa minimalnom temperaturom vazduha iznad 20 stepeni Celzijusa) u Beogradu iznosiće oko 20, a u ostalim delovima Srbije (osim u brdovito-planinskim predelima) do devet, odgovorila je Jasminka Smailagić na pitanje kakvo nas leto očekuje.

Naša sagovornica ističe i da se očekuju letnje količine padavina oko ili ispod prosečnih vrednosti:

"Ipak, neće biti tako dugotrajnog perioda suše kao prošle godine. Treba napomenuti da će i pored ovakvih uslova sporadično postojati mogućnost da u planinskim predelima bude više padavina usled razvoja konvektivne oblačnosti i pojave intenzivnih pljuskova. Dakle, ono što se u narodu zove 'na oblak', odnosno tipični letnji pljuskovi sa grmljavinom, koji nisu nastali usled ciklonske cirkulacije; jaki i sa velikom količinom padavina ali samo na malom lokalitetu", navodi ona.

Objasnila je i koliko su sezonske prognoze pouzdane i kako se rade.

"Sezonska prognoza se izrađuje za sedam meseci unapred, za oblast jugoistočne Evrope i Mediterana, metodom originalnog modela našeg centra i korišćenjem rezultata svih svetskih centara za sezonsku prognozu. Takođe, na osnovu ansambla mesečnih prognoza Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) i njegove modelske klimatologije, metodom statističkog „daunskalinga” izrađuju se mesečne prognoze za gradove u našoj zemlji – ističe Smailagić uz podatak da je pouzdanost sezonske prognoze padavina manja od pouzdanosti prognoze temperatura", rekla je ona.

(Izvor: Politika - A. Cvetićanin)

Pogledajte još