Fakulteti koji školuju IT stručnjake da povećaju kvote

Ona je gostujući na RTS-u naglasila da su svi investitori iz IT sektora koji su došli u Srbiju jako zadovoljni kvalitetom ljudi koje mogu da zaposle i brzinom kojom ih mogu da zaposle.

"Nedostatak eksperata u ovoj oblasti je prisutan u celom svetu. Nama su tokom posete Ametiuci u Majkrosoftu rekli da oni u svakom trenutku imaju jedan broj radnih mesta koji ne mogu da popune", navela je Matić.

Ona je naglasila da je u Evropi napravljena velika koalicija između država, ministarstava, ali i privrede, ali da se i u Srbiji radi na tome.

"Kod nas je predviđeno da napravimo institucionalnu saradnju porivrede i fakulteta, kako mladi ne bi morali da se doškolovavaju. Takođe, podrška razvoju ove oblasti je i Strategija podrške informacionim tehnologijama koja je usvojena pre dva meseca", navela je savetnica u ministarstvu finansija.

Ovo ministarstvo je zajedno sa INfostudom pokrenulo akciju "Studiraj i ti IT", kako bi se približilo mladima , ali i njihovim roditeljima koliko ova grada nudi mogućnosti u zapošljavanju.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još