Dačić i Tači, dan drugi u Briselu: Eštonova zadovoljna

Eštonova je saopštila da je zadovoljna tokom sinoćnje runde razgovora Beograda i Prištine.

- Veoma mi je drago što su premijeri (Ivica) Dačić i (Hašim) Tači nastavili razgovor o implementaciji sporazuma koji je postignut u aprilu - navedeno je u saopštenju za medije iz kabineta visoke predstavnice.

Eštonova je navela da ne sumnja da su obe strane posvećene primeni sporazuma i da će se razgovori nastaviti danas.

Učesnici sastanka, koji je završen nešto posle 22 sata sinoć, nisu se obratili novinarima, osim kratke izjave premijera Srbije za britansku agenciju Rojters da su razgovori bili konstruktivni i da se nastavljaju danas.

Pre trojnog sastanka, Eštonova je imala bilateralne susrete sa Dačićem i Tačijem. Glavna tema razgovora bila je primena sporazuma postignutog 19. aprila, pošto timovi za implementaciju na dva do sada održana sastanka nisu uspeli da postignu dogovor.

Za dodeljivanje Srbiji datuma za početak pristupnih pregovara u junu ključni uslov je primena sporazuma, ali je takođe važno da se dogovor o primeni postigne do kraja nedelje, saznaje Tanjug u izvorima bliskim srpskoj delegaciji.

Dačić je u ponedeljak izjavio da se od Beograda očekuje da do kraja sedmice napravi plan primene briselskog sporazuma, u kojem će biti navedeni rokovi i radnje koje će se završiti u određenom periodu.

U delegaciji Srbije su na sastanku sa Eštonovom bili, pored premijera Dačića, ministar pravde Nikola Selaković, savetnik predsednika Marko Đurić, generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović i savetnica premijera Zorana Vlatković.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić, nekadašnji ambasdor u Parizu, kaže da će postizanje dogovora o implementaciji Briselskog sporazuma biti najteži deo posla i da su razgovori koji su o tome juče počeli u Briselu najteži do sada.

On je gostujući na RTS-u naglasio da je Briselski sporazum zapravo skup načela koji svako može da tumači na svoj način u skladu sa svojim interesima i da eksperti ne mogu da prevaziđu te različite poglede, tako da je ponovo na Ketrein Ešton da pokuša da ta načela pretvori u konkretan plan koji bi se mogli implementirati.

- Kada se radi o zajednici srpskih opština Beograd bi da napravi zajednicu pa da onda ide dalje, dok bi Priština da ukine institucije pa da napravi svoje. I jedno i drugo jeste isto, ali suštinski različito - naglasio je Simić.

On je naveo da u praksi međunarodnog pregovaranja ovakvi detalji predstavljaju najveći problem, jer je mnogo lakše usaglasiti načela, ali da je teško ta načela implementirati u praksi.

- Ovo sada je najkomplikovaniji deo pregovora, koji se neće moći implemetirati u četrdesetak dana koliko je ostalo do kraja juna kada se odlučuje o dobijanju datuma - naveo je profesor FPN.

On je ukazao da se od Srbije očekuje plan, a ne i sama primena, što se kako kaže Simić, moglo čuti i od šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea tokom posete Beogradu.

O putovanju prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića u Moskvu i predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Soči, on kaže da Beograd ne želi da zapostavi vezu sa Rusijom i da na ovaj način pokazuju da žele da održe ravnotežu.

Izvor: Agencije, Mondo

Pogledajte još