Banjaluka : 21 godina od stradanja beba

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik rekao je da se od Srpske ne može očekivati da pokrene pitanje odgovornosti Saveta bezbednosti UN za smrt 12 banjalučkih beba, ali da se svakom ko dođe u Banjaluku mora pokazati šta se dešavalo 1992. godine.

Na obeležavanju 21. godišnjice tragične smrti 12 beba u Banjaluci, Dodik je rekao da svetski moćnici danas u nekom drugom obliku nastavljaju provođenje iste politike stereotipa i krivice samo jednih, kao i traženja da se ostvare davno zacrtani modeli, bez obzira što oni ne funkcionišu.

“To je dokaz da su pre početka rata, oni koji odlučuju o globalnim procesima, odlučili da kazne srpski narod, Srpsku i Banjaluku i svakoga ko je na ovim prostorima već bio okarakterisan kao krivac,” istakao je Dodik.

On je dodao da je tuga još veća kada se zna da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

“Svi naši raniji pokušaji nisu urodili plodom, jer se Savet bezbednosti UN ogradio i toga moramo biti svesni, ali svakog moramo dovesti na ovom mesto da vidi šta se dešavalo,”
rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je izrazio zahvalnost i gradu Banjaluci što obeležava ovaj tragični dan.

“Nama ostaje da bol trpimo i da tu bol pretvorimo u snagu koja treba da nas ohrabri da živimo dalje,” istakao je predsednik Dodik.

Vence na spomenik 12 banjalučkih beba, pored majki tragično stradale dece, položili su i predsednik Vlade Srpske Željka Cvijanović sa ministrima, konzul Srbije u Banjaluci, predstavnici Kliničkog centra Banjaluka, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, Policije RS i Crvenog krsta.

Skulptura “Život” izgrađena je u centru Banjaluke kao znak sećanja na 12 beba, ali i kao podsetnik i pomen svoj deci koja su stradala u proteklom ratu.

Foto: RTRS

Na Odjeljenju za intenzivnu njegu banjalučkog porodilišta od 22. maja do 19. juna 1992. godine umrlo je 12 novorođenčadi zbog nedostatka kiseonika koji nije mogao da bude dopremljen iz Beograda, jer je Savet bezbednosti UN zabranio let nad teritorijom BiH.

Kiseonik za decu nije dostavljen uprkos brojnim apelima javnosti i činjenici da su svi zvaničnici UNICEF-a i međunarodnih humanitarnih organizacija bili upoznati o teškoj situaciji u kojoj se nalazila banjalučka Klinika za dečije bolesti.

Sedam dana nakon smrti poslednje bebe, Vojska Republike Srpske uspostavila je koridor sa Srbijom.

Trinaesta beba je preživela, ali je bitku za život izgubila nakon 13 godina, dok četrnaesta beba ima posledice koje će nositi cijelog života.

(Izvor: RTRS )