Zvezda ponovo pobedila, majstorica odlučuje o prvaku Srbije

BEOGRAD, 21. maja 2009. (Beta) - Košarkaši Crvene zvezde pobedili su u Beogradu aktuelnog šampiona Srbije Partizan sa sa 75:73 (17:20, 18:12, 21:14, 19:27) i izjednačili rezultat u finalnoj seriji Svislajon Superlige na 2:2.

Odlučujuća, peta utakmica serije, posle koje će se znati da li će Zvezda ili Partizan osvojiti 16. klupsku titulu nacionalnog prvaka, igraće se u subotu, a domaćini će biti "crno-beli".

Petorica košarkaša Zvezde ostvorili su dvocifren učinak u poenima, a najefikasniji su bili Vladimir Štimac, Nemanja Bjelica i Boris Bakić sa po 13 poena.

Isti broj poena za "crno-bele" ubacili su Novica Veličković i Stefan Lazme, ali je najefikasniji bio Uroš Tripković sa 16.

Četvrta utakmica serije bila je najotvorenija do sada, pa su prvi put obe ekipe postigle po više od 70 poena.

Početak je pripao Partizanu, prvaku Srbije iz prethodnih sedam sezona, koji je u prvoj četvrtini nekoliko puta vodio sa po šest poena prednosti.

Početkom druge četvrtine Partizan je imao i najviših šest poena prednosti (27:21), ali je Zvezda uspela da serijom 14:3 preokrene rezultat i stgne do prednosti koju nije ispuštala do kraja meča.

"Crveno-beli" su agresivnom igrom u odbrani primoravali košarkaše Partizana da često pokušavaju da koš pogode iz neizgrađenih akcija, što pokazuje i podatak da je aktuelni šampion pogodio samo 45 odsto šuteva za dva poena.

Zvezda je to uspevala da kazni i polako uvećava prednost, koja je posle poena Bakića u poslednjoj sekundi treće četvrtine iznosila i maksimalnih 56:46.

Pobednik je, ipak, odlučen u penal završnici, pošto je presing "crno-belih" po celom terenu u poslednjih pet minuta meča Partizanu doneo priliku za izjednačenje.

Iskoristivši dve greške plejmejkera Zvezde Stivena Markovića u napadu Partizan je dva minuta i devet sekundi pre kraja zaostatak smanjio na 62:66, a Milenko Tepić je imao šansu da sa linije za slobodna bacanja dodatno približi svoj tim preokretu.

Tepić je, međutim, pogodio samo jedno bacanje, a potom je u narednom napadu "crno-belih" još dva puta bio neprecizan sa penala, pa se Zvezda "odlepila" na 71:63, što je, ispostavilo se, bila nedostižna prednost.

Partizan je, doduše, 20 sekundi pre kraja imao priliku da trojkom priđe Zvezdi na svega dva poena zaostatka, ali je Tripković bio precizan tek iz trećeg pokušaja za konačnih 75:73.

"Crno-beli" u poslednje tri sekunde meča nisu uspeli ni da naprave faul, pa je Zvezda nadoknadila zaostatak stvoren posle poraza na dve prve utakmice serije.

Dvorana: "Pionir"; Gledalaca: 5.200; Sudije: Belošević, Jovčić, Nešković.

Crvena zvezda: Kešelj 5, Roberts, Kikanović, Marković 9, Marinović 10, Stević, Dragićević 12, Milošević, Ovens, Štimac 13, Bakić 13, Bjelica 13.

Partizan: Tepić 8, Milošević 2, Rašić, Tripković 16, Veličković 13, Lazmi 13, Aleksić, Vitkovac, Božić 8, Rakočević 2, Veseli 9, Vraneš 2.

Pogledajte još