Danas dodela nagrada za Betinu fotografiju godine

BEOGRAD, 22. maja 2009. (Beta) - Nagrade šestog konkursa "Betina fotografija godine" biće dobitnicima uručene večeras u Galeriji "Nju moment" u Beogradu, gde će biti otvorena i prateća izložba najboljih radova koji su učestvovali u takmičenju.

Pobednik konkursa za 2009. godinu je fotoreporter agencije AP iz Mađarske Bela Šandelski (Szandelszky) za fotografiju "Georgia".

Drugu nagradu na Betinom konkursu i nagradu medijske organizacije jugoistocne Evrope SEEMO za najbolji rad na temu ljudskih prava osvojio je fotoreporter dnevnog lista Blic iz Beograda Nebojša Raus, za fotografiju "Sudbina".

Treću nagradu Betinog konkursa i nagradu ERSTE banke za najduhovitiju fotografiju osvojio je fotoreporter agencije Kropiks iz Zagreba Srećko Niketić, za fotografiju "Poplava".

Specijalnu nagradu Telekoma Srbija, generalnog sponzora konkursa "Betina fotografija godine", za sportsku fotografiju, osvojio je fotoreporter agencije Kropiks iz Zagreba Paun Paunović, za fotografiju "Hrvatska-Nizozemska".

Na ovogodišnjem konkursu učestvovalo je 118 autora iz 14 zemalja sa 501 fotografijom. To je do sada najveći broj učesnika od kako je manifestacija ustanovljena, 2003. godine.

Fotografije su prispele iz Bugarske, Rumunije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Rusije, Albanije, Grčke, Ukrajine, Mađarske, Azerbejdžana i Srbije.

Nagrade su novčane: Prva iznosi 1.000 evra, Druga 750 evra i Treća 500 evra. Pored glavnih nagrada, biće dodeljene i specijalne.

Predsednik žirija ovogodišnjeg Betinog konkursa je fotoreporter agencije Kropiks iz Zagreba i prošlogodišnji pobednik Vjekoslav Skledar, a članovi su Zoran Jovanović iz beogradskih Večernjih Novosti, Andrej Isaković iz lista Preš, Aleksandar Anđić iz nedeljnika Vreme i Nenad Petrović iz Bete.

Konkurs za najbolju novinsku fotografiju Beta je ustanovila 2004. godine povodom 10. godišnjice početka rada Agencije.

vbb/dar

Pogledajte još