Počinje prinudna naplata poreza: Ko nema pare - ide u stečaj

Na pitanje kako je moguće da jedna firma godinama ne plaća porez a da i dalje radi, Simič kaže odgovaraju da oni nemaju zakonska ovlašćenja da zabrane rad pravnim licima koji imaju poreski dug, piše "Blic".

"Mi smo od 1. aprila, kada je istekao rok za otpis zateznih kamata, počeli s prinudnom naplatom. Neki obveznici to već osećaju, jer idemo i na blokade računa. Zbog primene zakona o otpisu zateznih kamata, prinudna naplata se nije sprovodila od decembra do aprila ove godine. Očekujem ozbiljnije rezultate u naplati zaostalih dugova do kraja godine", navodi on.

Upitan o padu prihoda od početka godine, Simič kaže da su oni u apsolutnom iznosu veći nego prošle godine u istom periodu, ali uz veće poreske stope.

"Glavni razlog je recesija i u svim državama se pojavljuju isti problemi i formiraju grupe za borbu protiv sive ekonomije", otkriva v.d. direktora Poreske uprave.

Na spisku najvećih poreskih dužnika, sa dugovima iznad 100 miliona dinara, nalazi se 59 aktivnih firmi. Među njima se nalazi desetak onih u čijoj se vlasničkoj strukturi nalaze država. Među državnim firmama, najveći dug ima Fabrika hartije „Božo Tomić“ iz Čačka, čak 678 miliona dinara.

"Fabrika hartije privatizovana je 2007. godine, kada ju je kupila bugarska 'Čestim', a raskinuta je krajem 2011. Tada je dug fabrike bio oko 15 miliona evra. Sa kamatama, danas je on narastao na 18 miliona evra", objašnjavaju u sindikatu ove fabrike.

Među većim dužnicima je i Medicinski fakultet u Nišu, kome se stavlja na teret nezakonito obračunavanje isplata radnicima za njihovo stručno angažovanje. Kažu da Poreska uprava traži da se porez na ove rashode obračuna kao onaj na zarade, a što je uslovilo da, navodno, duguju sa kamatom 350 miliona evra.

(Izvor: Blic - Stevan Veljović, Gorica Avalić)

Pogledajte još