Organizatori Evrosonga: Ispitujemo da li je bilo neregularnosti

U subotu, nekoliko sati pre finala, u litvanskim medijima se pojavio tajni video, koji navodno pokazuje dve osobe kako prilaze sudijama i vrbuju ih da daju glasove jednom određenom takmičaru.

"Ispitujemo ovaj slučaj, ali bih naglasio da namere aktera ovog snimka još uvek nisu jasno razjašnjene, niti je potvrđena veza između njih i azerbejdžanske delegacije, njihovih predstavnika i članova nacionalne televizije. Na osnovu pravilnika utvrđenog od strane Evropske radiodifuzne agencije i kompanije Digame, svi glasovi koji su pristigli putem automatskih birača su poništeni i nisu obrađivani", rekao je Sand.

EBU je takođe uzela u razmatranje i navode međunarodnih medija o istrazi koju o njihovom nacionalnom žiriju i samom teleglasanju sporovodi predsednik Azerbejdžana. EBU ističe da sve zemlje učesnice imaju nezavisne stručne posmatrače i insistira na njihovoj nepristrasnosti

Kombinacija telefonskih glasova i glasova žirija, od kojih oba izvora imaju jednak uticaj na ishod, Rusiju je izopštila iz top deset pozicija.

Bilo kakvi oblici političkih pritisaka na stručni žiri, koji mogu dovesti do nerealnih rezultata, predstavljaju kršenje osnovnih pravila Pesme Evrovizije i biće blagovremeno sankcionisani.

“U evrovizijskom takmičenju učestvujem još od 1998. i svake godine, a posebno ove, pojavljuju se priče o neregularnosti glasanja. Odlučili smo da se čvrsto suprotstavimo ovim glasinama", komentriše Sand.

Kako bi obezbedili fer glasanje, sudije su morale da potpišu izjavu o svojoj apsolutnoj nezavisnosti, kao i da dostave podatke o svom profesionalnom minulom radu. Rad žirija je nadgledao nezavisni notar, koji je Evropskoj radiodifuznoj uniji potvrdio da je glasanje obavljeno u skladu sa pravilima.

U cilju pravičnosti i transparentnosti glasanja EBU svake godine iznova procenjuje pravilnik i zvaničnu proceduru i po potrebi je pooštrava.

"Ukoliko pronađemo bilo kakav ubedljiv dokaz da su pravila takmičenja prekršena, pod time podrazumevam i automatsko glasanje, reagovaćemo momentalno i učiniti sve što je u našoj obavezi da zaštitimo kredibilnost ove ugledne manifestacije”
, rekao je dr Dr Frank Diter Frajling, predsednik referentne grupe za Pesmu Evrovizije, koja je i glavni upravni organ manifestacije.

Svet.rs

Pogledajte još